Jump to content

MIÉRT HALLGASS ZENÉT?

2014. 07. 07. 07:47

A zene szóljon bármilyen nyelven, bármilyen ritmusban és műfajban, hatással van ránk. Megszólít, kivált belőlünk egy érzést és mi reagálunk rá. Még ha nem is értjük, érezzük, hogy a tartalma szomorú vagy éppen vidám, érezzük, hogy tagjainkat táncra perdíti. S ezt még megtoldom: a zenének még további 5 jó tulajdonsága van. Íme.

1. A zene által jobb kedvre derülünk, könnyebben fejezzük ki magunkat és mutatjuk ki érzéseinket. Csökkenti a stresszt, pihentet vagy éppen felpörget.

2. Azok a babák, akik születésük előtt már zenehallgatásban részesültek, kiegyensúlyozottabb lelkivilággal, élesebb hallással és fejlettebb beszédkészséggel bírtak a későbbiekben.

3. A zene még szívünket is mozgásra bíztatja: vidám zene hatására az erek átmérője 26 százalékkel duzzadt, míg szomorú zene esetén 6 százalékkal apadt. Ennek tudatában a zenét, mint terápiás eszközt is lehet alkalmazni.

4. Sérülések, nagy fájdalmak esetén a zenehallgatás csökkentheti kínjaink mértékét. Csak tegyük be kedvenc nótáinkat, s máris könnyebb elviselni a szenvedést.

5. Memóriánk nagymértékben javulhat, ha gyakran hallgatunk zenét. Egy kutatásban résztvevő gyermekek memóriája jelentősen gyarapodott zenés oktatás hatására.

Zenét hallgatni nem csak élvezet, hanem mentális és fizikai egészségre pozitív tevékenység. Fontos, hogy ráleljünk a számunkra élvezhető darabokra, hogy azok legjobban kifejthessék energiáikat.

(Fotó:thinkinc.org)