Jump to content

Az influenza az agy működését is befolyásolhatja

2018. 03. 03. 10:30

Állatkísérletek során jutottak erre a megállapításra német tudósok. A kutatók egereket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal. Két esetben is változásokat tapasztaltak.

Memóriazavarokat okozhatnak bizonyos vírusok

Két vírustörzs esetében tapasztaltak változásokat a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt – olvasható a Medicalexpress.com oldalon.

Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták. A Braunschweigi Egyetemen a kutatócsoportok három különböző influenzavírus – H1N1, H3N2, H7N7 – hatásait tanulmányozták egereken. A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.

Káros géneket aktiválhatnak egyes influenzatörzsek

A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését. Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)