Jump to content

A hosszú élet titkát kerestük

2018. 08. 08. 17:00

Mindenki hosszú életet szeretne, persze nem meggyengült egészség mellett, hanem tevékeny, egészséges, ép elméjű és fitt öregkor után, szép és csendes halállal érjen véget az élet. Ez az illúzió van, aki számára a valóság.

A hosszú élet elérésében számos tényező szerepet játszik. A genetikai adottságok mellett kell hozzá egy jó adag szerencse, megfelelő környezeti tényezők, saját magunkra való odafigyelés, egészséges életmód, és még ki tudja micsoda. Éppen ennek próbálunk utánajárni, méghozzá olyan idős személyek tanácsait gyűjtöttük össze, akik százon túl vannak. Ők aztán igazán hiteles tanácsadók. Nézzük csak, hogy mit tudunk beleilleszteni a saját életünkbe.

Az öregkort sokféleképp meg lehet élni. Vannak, akiket betegség támad meg és életük utolsó éveiben legyengülve, üresen élik életüket és méltatlanul éri őket a halál. Mások magas koruk ellenére viszonylag aktívan, optimistán élik az életüket, és szinte örök álomra hajtják fejüket. Senki nem tudja, hogy mi vár ránk, de tenni lehet azért, hogy a lehető legjobban elnyújtsuk életünket, és idős korunk ellenére is fittebbek, egészségesebbek legyünk.

Kezdjük a sort egy olyan hölggyel, akivel a legkevesebben tudunk azonosulni, hiszen az életünk része, hogy párt találjunk, családot alapítsunk, ám a brit idős nő nemhogy férjnél nem volt, de életében egyszer sem randevúzott férfival, és sosem volt társa egy férfi az életében. Felnőtt életében végig egyedül, férfi nélkül élte az életét, csak utolsó éveire költözött otthonba. Itt a megoldás? A férfimentesség lehet a hosszú élet titka? Juj, de sokan buktuk ezt hölgyek. Aminek azért valljuk be, hogy a legtöbben örülünk. Valamit valamiért.
Egy ukrán, százon túli férfi is úgy véli, hosszú életének titka a házasságmentesség. Ám az ő életéből nem hiányoztak a nők, igazi szívtipró volt, aki körül döngtek a hölgyek, és ő is mindig megkörnyékezte a másik nem tagjait, tehát se szerelemben, se szexben nem volt hiánya, azonban sosem kötötte össze az életét egy nővel sem, így aztán ő is, mint az előbb említett nő társa, elkerülték a családdal járó viszályokat, küzdelmeket.

Egy százon túli idős magyar hölgy nem élt másképp, mint a többi ember. Elmondása szerint, talán a hosszú életének titka a magyar, egészséges ételek imádata, az alkoholmentes élet valamint az, hogy legyen jó az ember és szeressen.

Mást mondott a hosszú élet titkáról egy 110 éven is túl lévő férfi, aki nem vetette meg a vörösbort. Csakhogy nem nyakló nélkül kell fogyasztotta a bort, hanem napi egy pohárral kell meginni az egészség és a hosszú élet érdekében.

Egy japán, a százat jócskán meghaladt orvos még élete utolsó napjaiban is aktív volt, és még akkor is olyan életmodell kialakításán dolgozott, amely az egészség, a hosszú élet egyensúlyáról szól. Szerinte úgy kellene élni, mint a gyerekek. Sokat mozogni, ennek megfelelően sokat is aludni, kevesebbet és egészségesebb ételeket enni, és fontos a boldogság, a sok nevetés. A gyógyszereket át kellene váltani a művészetekre. Vagyis tabletták helyett érdemesebb lenne a művészetek felé fordulni, alkotni, annak valamelyik ágában megtalálni önmagunkat.

Az idős kori egészség fenntartása csak keveseknek megy, és ha meg is változik a fizikum, azt nemcsak el kell fogadni, de azzal együtt kell élni, és pozitívan kell hozzáállni. Ez utóbbi, vagyis a pozitív gondolkodás nemcsak idős korban nagy segítségünk, hanem fiatalabbként is számos nehézségből kivezető utat mutathat. A most élő, matuzsálem korú emberek között sokan már kicsi gyerekkorukban kénytelenek voltak dolgozni, így életükhöz tartozott a korai kelés, a sok munka és olykor üres gyomorral kellett ágyba feküdniük. A matuzsálemi kort megélők között voltak olyanok, akiknek soha nem volt részük szexuális élményben.

Összegezzük tehát: a hosszú élet titka lakozhat a sok munkában, a korán kelésben, korán fekvésben, a mozgásban, az egészséges étkezésben és a szexmentes, családalapítás nélküli életben.
Azt hiszem, sokan fogjuk gyarapítani a nyolcvan éves korukban elhunytak táborát, már csak azért is, mert életünk már több ponton elsiklott. Azért jó, ha van az embernek családja.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: sachishiksha.in, carwad.net, giphy.com)