Jump to content

Fogadalom helyett odafigyelés kell

2019. 01. 01. 19:00

Az újévi fogadalom ötlete azért születik meg a fejekben, mert az utolsó napon magunk mögött tudunk egy évet, vagyis lezárjuk azt. Egyben pedig belépünk egy új évbe, ami egy jó új esztendőnek nyithat ajtót.

Mindannyian a magunk kis mókuskerekét hajtjuk. Beleragadunk olyan helyzetekbe, amelyet a társadalmi szokások, a rendszer, saját magunk is meghatározunk, és abban toporgunk. Nem mindig érezzük ezt nagy tehernek, de bizony ránk törhet annak érzése, hogy túl sokat vállalunk. Ennek majdnem mindig egy a célja, a több pénz. Álmaink megvalósítását csak abban látjuk, ha még több pénzt halmozunk fel. Akkor érezzük magunkat boldognak, és gazdagnak.

Az újévi fogadalom jelentse azt, hogy megpróbálod az életedet könnyebbé és jobbá tenni pusztán azzal, hogy odafigyelsz magadra, a testedre. Az új esztendőben nem kell megfogadnod, de annál érdemesebb betartanod azt, hogy odafigyelsz arra, mennyit alszol. Szükségünk van a minimum hét órás alvásra, és az minőségi pihenést jelentsen. Ha nem akarjuk kicsavarni a testünk energiakészletét, és nem szeretnénk, hogy betegségek üssék fel a fejüket, akkor bizony az alvásban is bíznunk kell.

Az újévi fogadalmak legtöbbje a fogyásra, az alakformálásra, az egészségesebb életmódra való átállást jelenti. Ebbe beletartozik az is, hogy aki hódol valamilyen káros szenvedélynek, az lemond arról. De ha nincs is olyan szenvedélyünk, ami negatívan hatna a szervezetre, a mozgás rendszeresítése mindenképp az egészségtudatos életmódhoz tartozó lépés. Nem kell még csak edzőterembe sem elvonulni, és pénzt kiadni. Elég, ha átváltunk sétára, kerékpárra hétköznaponként, vagy, ha ez nem lehetséges, akkor munka előtt vagy munka után legalább fél órát szánj valamilyen mozgásra. Ez jelenthet egy sétát, vagy lazább kocogást. Egy idő után úgy belejön az ember, hogy egyre többet kíván a szervezete. A lényeg, hogy a mozgás örömet okozzon és ne szenvedést. Az egészséges életmód alapja az, hogy mivel tápláljuk a szervezetünket. Újévi fogadalom nélkül is oda kell figyelnünk arra, hogy mit fogyasztunk. A karácsonyi fogyasztás valószínűleg mindenki esetében legalább dupláját jelentette a normális adagnak. Elnézők vagyunk ilyenkor magunkkal, mert úgy vagyunk vele, hogy egy évben egyszer megérdemeljük ezt a fajta kulináris kényeztetést. A családtagokkal, barátokkal való közös ünnepi alkalmak megnövelhetik a mérlegen megjelenő számot. Ilyenkor megijedünk, és el is keseredünk, hogy mennyire elengedtük magunkat. Ha nem is fogadunk meg semmit az újév első napján, mégiscsak visszafogjuk magunkat étkezés terén. Talán nem is kíván a gyomrunk és nem is fogad be nehéz ételeket. Legalábbis néhány napon át. De gondolj a következő időszakra. Akkor is vissza kell fogni magunkat és megtalálni a mértékletességeket. Semmiről nem kell lemondanunk akkor, ha megtaláljuk a megfelelő arányokat.

A stressz az életünk része, azonban annak elengedése, feldolgozásának módja egyéni, így mindenkinek ki kell fejlesztenie olyan programot, amivel hatékonyan el tudja engedni a feszültséget. Ebben is szerepe lehet a mozgásnak, de elmerülhetünk a hobbinkban.

Egy életed van és egy tested, amelynek ura te magad van. Ha nincs is mindenre ráhatásod, mégis nagyon sok mindent befolyásolhatsz. Hát tedd meg!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)