A Nébih Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgaság szerint, a 100%-os gyümölcslé nem frissen facsart gyümölcslevet jelent. A kereskedelemben kapható levek ipari előállítással készülnek. A termőhelyről nagyon bonyolult lenne a friss gyümölcsöt a magyarországi feldolgozókba szállítani, ezért is engedi meg a jogszabály, hogy különböző vízelvonási eljárásokkal készült sűrítményeket szállítsanak, amelyek sokkal tovább eltarthatók. A százszázalékosnak feltüntetett leveknél a gyártás során annyi vizet pótolhatnak vissza, amennyit korábban kivontak belőle.
A szakember szerint már a termék megnevezéséből is sok minden kiderül, de az összetevőket is érdemes elolvasni. A gyümölcs ízét, aromáját természetesen a frissen facsart vagy préselt gyümölcslevek adják vissza leginkább, de persze ezek a legdrágábbak is. A 100%-os gyümölcstartalommal, és nem sűrítményből készült italok jelentik a következő kategóriát, de szintén drágák a sűrítményből készült százszázalékos gyümölcslevek is.
Ezek a termékek tartósítószert nem tartalmaznak, és ennek betartását a Nébih ellenőrzi is. A gyümölcsleveket az UHT tejhez hasonló pasztőrözési eljárásnak, vagyis egy gyors, nagyon magas hőkezelésnek vetik alá. Ennek során azonban természetesen az összetevők veszítenek értékeikből, ezért is szokták visszapótolni a sűrítményhez az ugyanolyan gyümölcsből nyert természetes aromát, rostanyagokat.
Továbbá a gyümölcslevekbe nem a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsök kerülnek, a szakemberek szerint ettől függetlenül ezek a termékek biztonságosan fogyaszthatók és a hatóság a benne lévő gyümölcstartalmat is rendszeresen ellenőrzi.
Ha valóban 100%-os gyümölcslevet fogyasztanál, akkor azt otthon egy turmix és gyümölcsfacsaró segítségével könnyen elkészítheted, valóban minden adaléktól mentesen, vitaminban gazdagon.