Jump to content

Hangulatzavar után könnyen jön a depresszió

2014. 05. 05. 11:37

A depresszió olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is. Ez a hangulatzavar nagyban befolyásolja a beteg étvágyát, alvását, munkaképességét, a személyes kapcsolatait, az életről alkotott felfogását. A biológiai szervezetek egyensúlyának fenntartásában kulcsfontosságúak a biológiai ritmusok. Az evolúció során a faj fennmaradását szolgálták, felkészítették a szervezetet a természetes ritmusok, például fény–sötétség, apály–dagály váltakozására. A biológiai ritmusok lehetnek közel 24 órás (cirkadián), 24 óránál rövidebb (infradián) és hosszabb (ultradián) meghatározottságúak.

A hangulataink általában igen gyorsan változnak, a napi események gyorsan felvidítanak, vagy letörnek minket, de ezek az érzések gyorsan jönnek-mennek, váltakoznak, és nem okoznak maradandó változásokat az életünk ritmusában.

A hangulatzavarok kialakulása szempontjából a közel 24 órás ritmust mutató működések fontosak. A depresszió klasszikus elméletei mellett egyre nagyobb teret kapnak a biológiai óra áthangolódásán alapuló teóriák.

A hangulatzavar mindig foglalkoztatta az embereket, mert nagyon sokakat érint. Már a Bibliában is megjelenik Mózes súlyos depressziója, de sok híres ember, uralkodók, művészek szenvedtek ebben a betegségben.

A szociális ritmusok is jelentős szerepet kapnak az ember napi működésének strukturálásában. A társas tevékenységek változásakor is kimutatható, hogy a társas aktivitások beszűkülése vagy hirtelen kibővülése igazoltan áthangolja biológiai óránkat, következményes hangulatzavarokhoz vezet.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/ötvenentul.hu