Jump to content

Melegben is sportolhatunk, de figyeljünk oda testünkre!

2017. 06. 06. 18:00

A meleg napok beköszöntével az emberi szervezet akaratlanul is hamarabb kifárad, mint a hűvösebb időkben. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a lustálkodásra, otthon- a klíma, ventillátor mellett- , vagy a vízparton hűsölni és kevésbé foglalkozunk olyan tevékenységekkel,mint a sportolás.

A Daily Science oldalán közölt amerikai kutatás szerint, a rendszeres futás kiváló hatással van az egészségünkre, továbbá csökkenti az esetleges szívproblémák miatti halálozás kockázatát.

Egészégünk és lelkierőnk megőrzésének érdekében bátran beiktathatunk a nyári estékre egy kellemes és frissítő futást.

A futás örömöt okoz...

Amerikai kutatók egy csoportja, több mint 55 ezer 18-100 éves kor közötti felnőtt adatát elemezte 15 éven keresztül, hogy kiderítsék van-e összefüggés a rendszeres futás és a hosszabb élettartam között. A kísérletben férfiak és nők egyaránt részt vettek. A résztvevőkkel kérdőívet töltettek ki a futási szokásaikról. A vizsgálati alanyok mindössze 24%-a válaszolta azt, hogy a futás, mint szabadidős tevékenység rendszeresen része az életüknek. A vizsgálat 15 éve alatt 3413 ember vesztette életét, közülük 1200 szív és érrendszeri megbetegedés következtében.

A rendszeres futókat összevetve a nem futókkal, a tudósok megállapították, hogy 30%-kal kisebb az esély a rendszeres futók elhalálozására, ezen felül 45%-kal kisebb volt az esély a szív és érrendszeri betegség kialakulására ezen emberek körében.

A futás növelheti az élettartamot?

A kutatás szerint azok, akik rendszeresen futnak minimum 3 évvel tovább élnek, mint azok, akik nem sportolnak. Ezeket a vizsgálatokat a futás hossza, gyakorisága és sebességétől mentesen végezték. Még azon embereknél is kisebb volt a halálozás mértéke, akik hetente csak egyszer és akkor is 10 kilométernél rövidebb távot futottak. Tehát a futás hosszától és időtartamától függetlenül, maga a tevékenység végzése már kedvezően hatott az élettartamra. A rendszeresen és hosszabb távon futóknál azonban 29%-kal csökkent az elhalálozások száma, míg 51%-al a szív és érrendszeri betegségek kialakulására való hajlam. Mint azt a kísérlet is igazolja, azon túl, hogy a testmozgás kiváló ellenszere a depressziónak, fáradtságnak, kedvtelenségnek, sokszor kedvezőbben hat a szervezetünkre, mint bármely gyógyszer.

Magyarországon a statisztikák szerint, a legtöbb elhalálozást szív és érrendszeri betegségek okozzák, ezért lenne fontos a lakosság nagy részének beiktatni a hétköznapjaiban legalább egy félórás könnyed kocogást. Azon túl,hogy a statisztikák javulnának, a futás a stressz és a szorongásos betegségek leküzdésében is segítségünkre lehet. Hiszen hangulatunk a mozgás hatására fokozatosan javul, jobb közérzettel pedig könnyebben vágunk neki a nehezebb élethelyzeteknek is.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)