Jump to content

Dúdolni halkan

2018. 05. 05. 19:00

Nem Ákos dalát fogjuk dúdolni halkan, hanem kisbabánkhoz fordulunk így, mert pici gyermekeink nagyon igénylik gondoskodásunkat, szeretetünket, figyelmünket.  

Az édesanyák alig várják, hogy a méhükben fejlődő új életet világra hozhassák. Ahogy szokták mondani, a születés után az anya szíve testén kívül is dobogni fog. Érthető, hogy szeretettel fordul gyermeke felé. Az anyaság annál sokkal több, mint gondozni egy kisbabát. Az tele van érzelmekkel, főleg szeretettel. Márpedig a babák számára ez a legfontosabb, hiszen teljesen magatehetetlenül születnek a világra. Mindenképp segítségre van szükségük. Az anya tudja testéből táplálni, megnyugtatja bőrének illata és tapintása, de ugyanúgy megnyugtatja a babát az édesanya hangja.

Érintés
A normális fejlődéshez nagyon szüksége van minden babának az érintésre. A szeretetteljes érintés kihat a gyermek későbbi életére is, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy édesanya csak gondozza, de nem szeretgeti babáját, vagy a róla való gondoskodásba az érintések is beletartoznak-e.
Egyes újszülöttek hasfájósabbak, és az ezt tapasztaló édesanyák masszázzsal szoktak babájuk fájdalmán enyhíteni. De a babamasszázs akkor is nagyon sokat ad a picinek és a mamának is, ha semmilyen probléma nincs. Kísérletekkel is bizonyították, hogy a gyakrabban masszírozott babák kevesebbet sírnak, nyugodtabbak, barátságosabbak. Ezentúl a masszázs erősíti az immunrendszert és testileg, lelkileg hat a kisbabára. 

Olajozottan
A babák masszírozásához olajra lesz szükség, de nem mindegy, hogy mit használunk fel ahhoz. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó hidegen sajtolt olajok a megfelelőek, így a szezámmagolaj, búzacsíraolaj tökéletes lesz erre a célra. A legfontosabb, hogy semmilyen vegyszert ne tartalmazzon. A legtöbb édesanya nem szakképzett masszőr, de a babák érintéséhez erre nincs is szükség, hiszen inkább simogatásról van szó.
Mielőtt belekezdenénk a masszírozásba, érdemes egy tesztet végezni, hogy a pici nem allergiás-e az olajra. A csuklóra kell egy cseppet ejteni az olajból. Ha allergiás arra, akkor néhány percen belül a bőr reagálni fog az olajra. Ez esetben másik olajjal kell próbálkozni.

Hangulatosan
Amikor mi megyünk hivatásos masszőrhöz, abban az esetben is nyugodt, kellemes légkört igyekeznek teremteni a vendégek ellazításához, izmaik megmozgatásához. Erre kell törekedni babánk esetében is. Legyen kellemes meleg a helyiségben, tegyük a napi rutin részévé. Szólhat kellemes babazene a háttérben, de még jobb, ha az anya dúdol halkan gyermekének, miközben kellemesen átmasszírozza az apró testét. 

A babák masszázsa inkább simogatásnak mondható, és az első hetekben a köldök, hasi részt kerülni is kell. A fej, a végtagok óvatos simítása azonban már a kezdetektől alkalmazható, és két hónapos kortól már a has és a mellkas is masszírozható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | parentinghub.co.za, parenting.firstcry.com, massageatsalonoutback.com/képek)