Jump to content

Ne adj fegyvert a kezébe

2018. 09. 09. 17:00

A fiúk autókkal és műanyag fegyverekkel játszanak, a lányok babáznak és szerepjátékokat játszanak szívesen. Ez az általánosan elfogadott nézet, de a játékgyártók már ennél szélesebb választékkal szolgálnak a gyerekeknek.

A fiú gyerekek esetében sokkal elfogadottabb, ha valamilyen mozgásos játékkal játszanak, vagy az autók, technikai játékok világába merülnek bele. Ennek örül a legtöbb szülő, és megijed, ha bármilyen hosszúkás eszközt fegyverként használnak. Olykor semmilyen eszközre nincs szükségük, hogy harcra készek legyenek, ugyanis a fantázia erejével a kezükből pisztolyt formázva harcolnak, lövöldöznek.

Vannak szülők, akik teljes mértékben ellenzik ezt, és egy erőszakra sarkalló darab sincs a gyermek játékai között, míg más szülők mit sem törődnek azzal. Ők úgy vélekednek, hogy a játékgyártók tudják, mi kell a gyerekeknek, a fiúk pedig tényleg használhatják a pisztolyokat, puskákat, kardokat. Vannak, akik maguktól nem vásárolnak gyermekük számára játék fegyvereket, de ha valahonnan kap a fiú egy kardot, egy puskát, nem törődnek annak meglétével.

Egyáltalán nem ritka, hogy a fiúk fegyvert kapnak valamilyen alkalomra. Elég bizarr látványt tud nyújtani egy édes kisfiú, ha a játszótérre puskával megy. A lányos szülők nagy valószínűséggel ennek a problémának egy kis szeletét sem érzik, hiszen nem is vesznek lányaiknak játék fegyvereket, de senki mástól sem kapnak. Ha a testvérek között van fiú is, vagy csak fiúk vannak a családban, néhány hozzátartozó biztos jó ajándéknak vélik az ártatlannak tűnő műanyag, játék fegyvereket. Sőt lelkes édesapák és nagyapák akár a saját kezükkel készítenek fából kardot, puskát gyermekeknek. Az erőszaktól félő, agressziót keltő játékokat sok szülő meg sem tűri otthon. Akkor sem, ha azt a gyerkőc ajándékba kapta.

Azt jól tudjuk (nemtől függetlenül), hogy a gyerekek fantáziája nagyon élénk. Ahogy a lányok is tudnak úgy „főzni”, hogy se edény, se hozzávaló nincs, mégis lelkesen kevergetik az ételt, úgy a fiúk is tudnak kardozni, lövöldözni a képzeletük erejével. A technika segítségével hamarabb szembesülhetnek a gyerekek erőszakos tartalommal még akkor is, ha animációkat néznek. Ezt a mintát már korán megláthatják, ezért egyáltalán nem tesz jót, ha a fegyver közelségére, használatára szocializáljuk mi magunk a gyerekeket. Egyszóval, ne teremtsük meg a gyerekekben az agresszió alapjait. A fegyver látványa ugyanis előhívja az agresszív viselkedést.
Ahogy azt már említettük minden eszköz nélkül képesek a gyerekek a fantáziájukat úgy használni, hogy képzeletbeli a karddal, puskával játszanak. Ha pedig ez ilyen jól megy, semmi szükség, hogy az agresszió eszközeit szánt szándékkal a kezükbe nyomni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: https://flic.kr/p/6b9zFy, pixabay.com, https://flic.kr/p/5eYDU1)