Jump to content

Nemcsak baba, hanem anya és apa is születik

2019. 06. 06. 19:00

A gyermeknemzés, a családalapítás feladata örömteli pillanatokat okoz az ember életében. A tudatos családalapítás is örömmel töltheti el az embert, mert sínen érezzük életünket, és a váratlan gyermekáldásnak is nagyon örülhetünk.

Az élet rendjének tartjuk, és társadalmi elvárás is az, hogy megtaláljuk párunkat, aki mellett lehorgonyzunk, és előbb vagy utóbb azt fontolgatjuk, hogy csemetéket nevelve bővítjük ki családunkat. A kapcsolatot úgy formázzuk családdá, hogy gyermeket vállalunk.

A családdá válás folyamatához a várandósságon át vezet az út. A nő már akkor anyává válik, amikor még méhén belül fejlődő magzatát nem is látta. A kilenc hónapon át tartó fejlődés, az áldott állapot a leendő édesanyákat arra készteti, hogy magukba forduljanak és magzatukkal foglalkozzanak. Ebben segítenek a hormonok is, és a külvilág is hamarosan észreveszi a női test változását. A pocak növekedésével kedves megjegyzéseket, az örömben való osztozást tapasztalhatnak a kismamák, és ez is segíti a nőket, hogy a megváltozott állapotnak örüljenek, felkészüljenek az anyaságra.

Csakhogy a hormonok abban is segítenek, hogy ezekben az időkben érzékenyebben reagáljanak a külvilági hatásokra. A megnövekedett teher mellett egyre nehezebb lesz a mozgás, a hajolás, arról nem is beszélve, hogy érzelmileg is sokkal érzékenyebben viselkednek a nők. Több kedvességet, figyelmet igényelnek, és szükségük van annak tapasztalására is, hogy ebben az állapotban sincsenek egyedül, társuk, születendő gyermekük apja ott van mellettük mindenben.

Tény és idővel egyre látványosabb, hogy a gyermekvállalás legnagyobb szerepét a nő képviseli, de nem szabad megfeledkezni az apáról sem. Nem a férfi gyomrát készíti ki a reggeli rosszullét, később sem az erősebb nem lábai vizesednek, és nem az ők derekuk fáj a teher cipelése miatt, de mégiscsak nagy szerepük van.

A várandós nők nem mindig könnyen elviselhetők. Itt fáj, ott fáj, érzelmileg lehetnek labilisabbak, és ehhez asszisztálnak a férfiak. Alkalmazkodnak párjuk érzelmeihez, megnyugtatják, vigasztalják, türelmesen fordulnak hozzájuk akkor, amikor még önmagukat is nehezebben viselik el a kismamák. Legalábbis így tesz egy talpig férfi, aki büszke közös gyermeküket kihordó párjára. Nagy pocak ide vagy oda, szükség van az érintésekre, amelyek jó hatással vannak a mamára és a magzatra is. Sőt a szexualitást sem kell hanyagolni, a férfit elhanyagolni.

A gyermek születésével nemcsak a nő válik igazán anyává, de a férfinek is fel kell nőnie. Ebbe a szerepben nem mindenki és nem azonnal érzi magát otthon, ezért egymást kell segíteniük azon az úton, hogy igazi és jól működő családdá váljanak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)