Jump to content

Stressz és az ünnepek

2017. 12. 12. 13:45

A karácsony az év legszebb ünnepe, a békéről, a szeretetről, a családról és a nyugalomról kellene szólnia. Egyeseknél azonban nem szól másról, mint a rohanásról, a feszültségről, a stresszről és a kényszeres megfelelni akarásról.  Miért élik meg egyesek  stresszként az ünnepet?Mit lehetne tenni ez ellen?

A karácsony az emberek számára azt jelenti, hogy néhány nap erejéig megpihenhetnek, együtt lehetnek szeretteikkel, élvezhetik a finom ételeket, a békét, a nyugalmat, és meglephetik egymást apró ajándékokkal, örömöt okozva a másiknak, és mosolyt csalva szerettük arcára. Az ünnepekkel járó készülődés, vásárlás, az ünnep menetének megtervezése azonban sokak számára afféle stressz forrás. Kutatások igazolják, hogy karácsony idején a nők sokkal stresszesebbek, mint a férfiak, hiszen a dolgok jelentős része rájuk hárul.  

Gondoljuk csak végig, karácsony előtti otthoni nagytakarítás, munkahelyen, ha szükséges túlórák, hogy abban a néhány napban még csak gondolni se kelljen a munkára, ünnepi menü összeállítása, nagybevásárlás, gyermekeknek, családtagoknak ajándékvásárlás, csomagolás, pakolás. Majd az ünnepi menü előkészítése, elkészítése, tálalása, a család fogadása, a hangulat megteremtése, ezek javarészt a nők feladatkörébe tartoznak az ünnepekkor. A magyarországi nők 40%-nak a karácsony egyet jelent a stresszel. A legfőbb probléma, hogy a karácsony évről évre veszít abból, amiről az ünnepeknek valójában szólnia kellene. Az emberek a rohanó világban, amolyan kötelességként élik meg, pár nap, amikor az elvárásoknak megfelelően kell cselekedni. Az elvárások gyakran az érzelmekre, a boldogságra, az elégedettségre irányulnak. És ez okozza a legfőbb problémát, ez a stressz fő kiváltó oka. A szeretet, a béke a boldogság, a meghittség, a családban uralkodó szeretetteljes légkör nem jön rendelésre. Nem lehet elvárásokat támasztani irányukba.

Sokan igyekeznek a legfinomabb fogásokkal, a legdrágább ajándékokkal „megvásárolni” szeretteik szeretetét, boldogságát, azonban ez a legnagyobb hiba, amit az ember elkövethet. Gondolj bele hány olyan család van a világon, akik anyagi javak híján vannak, azonban mégis ők a leggazdagabbak, hiszen a szeretet és a boldogság az ilyen családok körében erősebb, mint azoknál, akik anyagi javakban dúskálnak.

Ha szeretnéd elkerülni a karácsonyi készülődéssel járó idegeskedést, stresszt, megfelelési kényszert, szánj magadra egy kis időt, gondold végig mi az, amivel ténylegesen örömöt okozhatsz szeretteidnek. Ne olyan dolgokra gondolj, amiket pénzért megvehetsz. Arra törekedj, hogy a családról szóljon ez a néhány nap, a pihenésről, a békéről, a harmóniáról. Ne állj be a sorba azok közé, akiknek ez az ünnep is csak arról szól, hogy megmutassák a külvilágnak, hogy pénzért bármi megvehető. Törekedj a boldogságra és a szeretetre, hiszen ezek az ajándékok ingyen vannak, és mégis ezek okozzák a legnagyobb örömet.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)