Jump to content

Félsz a vezetéstől? 1. rész

2015. 01. 13. 17:40

Izgulni kezdesz egy-egy kimerítő vezetési szituációban? Betegesen aggódsz, ha volán elé ülsz? Győzd le a félelmeid!

Félelem a vezetéstől: “Ekkor teljesen igyekszik elkerülni az ember, hogy vezessen, hasonló a klausztrofóbiához” dr. L. Kevin Chapman, klinikai szakpszichológus.

Az autóvezetés egy igen összetett, szellemi és fizikai munkavégzés, ami ráadásul komoly felelősséggel is párosul. Sajnos sokan nem figyelnek oda az utakon, nem tartják be a törvényeket, fáradtak a vezetők, túl vannak hajszolva, időkényszer alatt vezetnek, így nem csoda, ha tartasz a vezetéstől.

Először is próbáld megválaszolni a következő kérdéseket: Belső, vagy külső tényezők miatt aggódsz? A félelmed vélt, vagy valós? Sokszor egy nem türelmes útitárs is lehet a vezető idegességének az oka. Ok lehet még egy átélt, vagy látott baleset,

Nő vagy? A vezetés nagyon komplex tevékenység, és mivel a limbikus rendszered fejlettebb, mint a férfiaké, nehezebben dolgozol fel néhány szituációt, és ha nem találsz megfelelő magyarázatot, egy szűnni nem akaró félelem alakulhat ki nálad. A nők érzelmileg tehát nehezebben veszik az akadályokat. Nem árt ezt a lélektani háttért figyelembe venni, és megérteni. Aztán elfogadni. Légy türelmes magaddal!

Következő cikkünkben adunk néhány gyakorlati tanácsot, melyek segítségével megszabadulhatsz a vezetés fóbiádtól!

(Forrás:lelkilet.hu / Fotó:autoorb.com)