Jump to content

Kommunikációs problémák

2015. 01. 23. 15:10

Néhány elmélkedésre hívó gondolat.

Az integrált telekommunikációs rendszerek elterjedésével az emberiség két részre oszlik, az egyik részhez tartoznak, akik tudják használni a számítástechnikát, és vannak a többiek, akik nem. Mivel jár ez a különbség?

Az oktatásban előretört a multimédia, s ebben fontos szerep jut az interaktivitásnak: a program felhasználója feladatokat old meg, kérdésekre válaszol annak érdekében, hogy ismereteit fejlessze. A gép jó tanár módjára javítja a válaszokat, sőt, van olyan is, amivel társalogni is lehet. Még a figyelmetlenséget, és a feleselést is eltűri. De vajon alkalmasabb tanító-e, mint egy hús-vér ember?

Az internet segítségével kitágult a világ, sok kultúrával, és néppel tarthatunk kapcsolatot, országhatáron túlmenően is.

A világháló az előítéletek gyors terjedését is maga után vonja. Az egyéni-és csoportelőítéletek, erkölcsi, faji, tudományos, esztétikai, és vallási előítéletek, szokásokkal szembeni rossz érzések mind -mind hatványozottan fordulnak elő az internet térhódításának „hála”.

  • Vajon a technika képes önmagában felemelni egy társadalmat?
  • Pótolható az ember számítógéppel?

Érdemes megtalálni az egyensúlyt a család, a társas kapcsolatok, kötelességek, és a számítógépezéssel, interneten eltöltött idő között.

(Forrás: Hajas Zsuzsa: Kommunikációs gyakorlatok / Fotó:perch.co)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!