Jump to content

Növényekkel az egészségért

2017. 01. 03. 14:29

A NASA legújabb kutatása szerint, bizonyos növények nem csak megkötik a szén-dioxidot, és friss oxigént termelnek, de a levegőben lévő káros anyagokat is képesek megszűrni. Egyes növényfajták képesek a lakást megszabadítani a kellemetlen, dohány-, festékszagtól, valamint a portól és az egyéb szennyeződésektől.

A kutatók a vizsgálatokat zárt plexiüveg alatt nevelt növényeken végezték, melyekhez különféle kémiai anyagokat jutattak. Ezzel a módszerrel vizsgálták, hogyan reagálnak a növények a szennyező anyagok felvételére. Kutatási eredmények igazolták, hogy ha ezeket a növényeket a hálószobába tesszük, nem csak egészségünket segítik megőrzini, de a nyugodtabb éjszakákat is garantálják.

Melyek ezek a növények?

Aloe Vera

Az Aloe Vera növénye azon túl, hogy kiváló gyógyszer égések, csípések és kiütések kezelésére, oxigénkibocsátáson kívül, a mérgező anyagok kiszűrésére is alkalmas. A növény érdekessége, hogy a szárakon lévő barna pöttyökkel jelzi, mekkora mértékű légszennyeződés van az otthonunkban. A növény a levegőből megszűri a káros anyagokat, ezáltal a levegőt megtisztítja, viszont a szárai ennek következtében elszineződnek.  Az Aloe szereti, ha süt a nap, ezért tegyük a lakás legnaposabb részére, azonban nem vízigényes növény, így elég akkor meglocsolni, ha már megszáradt a földje.

Zöldike

A Zöldike érdekessége abban rejlik, hogy nem csak a szén-dioxidot, de a szén-monoxidot is képes megkötni. Fontos megjegyezni, hogy természetesen nem tudja a teljes mennyiséget kiszűrni a levegőből. A Zöldike tiszta oxigénnel tölti fel otthonunkat, vagy éppen irodánkat, mindemellett az enerigákra is hatással van, ugyanis a negatív energiákból pozitívat csinál, ezzel feltöltve minket és környezetünket is egyaránt. A Zöldike szereti a napsütést, mindemellett heti max. két locsolást igényel.

Szobafikusz

A szobafikusz magas nedvességtartalma miatt, az oxigénkibocsátás mellett, nem csak az illékony szerves anyagokat távolítja el a levegőből, de felveszi a harcot a szoba levegőjében megtalálható mikroorganizmusok ellen is. Ez a szobanövény remek levegő tisztító, ugyanis a levelében található baktériumok febontják és megkötik a levegőben található méreganyagokat. Miután megtisztította a levegőt, tiszta és friss oxigént bocsát ki magából. Fontos azonban óvatosan bánni ezzel a növénnyel, ugyanis levelei az emberekre nézve mérgezőek is lehetnek. Levelük allergiás reakciót, bőrpírt és viszketést is kiválthat a növényre érzékenyeknél.

Angol vadborostyán

Ez a növény az oxigénkibocsátás mellett, szintén kiváló légtisztító. Nem csak az elhasználódott, kiszáradt, és szén-dioxiddal teli levegőt szűri meg, de a penész ellen is kiváló. Mindemellett kiváló választás légzőszervi betegségtől, asztmától és allergiától szenvedőknek. Gondozásakor vegyük figyelembe, hogy nem szereti a túl erős napsütést, sem a túlöntözést.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com, flickr.com, pexels.com)