Jump to content

A szem a lélek tükre...érdekességek az emberi szemről

2017. 01. 24. 19:25

"A szem őszinte, becsületes, tiszta, elmondja, ami a szívedbe van írva. A szem őszinte, kemény, könyörtelen, elmondja, ha valami kihalt a szívedben. Ne szólj semmit, nem lesz semmi gond, szemed őszinte, majd mindent elmond..."

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünK, a látás ugyanis, a külvilágról való tájékozódásban és az ahhoz való alkalmazkodásban is alapvető szerepet tölt be.

Vannak azonban olyan érdekességek, melyek bizonyára mindenki számára tartogatnak újdonságot szemünkről.

Íme ,20 érdekesség szemünkről...

1. Az emberi szem kb. tízmillió különféle színt tud megkülönböztetni.

2. Egy bizonyos genetikai mutációnak köszönhetően néhány nőnél előfordulhat, hogy sokkal több színt tudnak megkülönböztetni, mint az „átlag” emberek.

3. A kék szemmel rendelkező emberek alkoholtoleranciája magasabb, mint a többi szemszín tulajdonosának.

4. Ha az emberi szem digitális fényképezőgép lenne, minimum 576 megapixeles lenne a felbontása.

5. A kék szemű embereket egy embertől eredeztetik, aki több, mint 10 millió éve élt a Fekete-tenger mellett.

6. Ébrenlétünk 10%-a alatt valójában csukva van a szemünk, ugyanis ekkor pislogunk.

7. A szemgolyó hozzávetőlegesen gömb alakú, sugara kb. 12 mm, súlya 7,5 gramm. Szerkezete rugalmas, így illeszkedik a csontok által megformált szemgödörbe.

8. Alvás során a REM-szakaszban (rapid eye movement) szemgolyóink gyors oda-vissza mozgást végeznek. Az alvás ezen szakaszában a leggyorsabbak az agyi funkciók, az izmok pedig ellazulnak. Bár annak ellenére, hogy az alvási fázisunk ekkor a legmélyebb, az agyunk ekkor a legaktívabb.

9. A szemünk valójában fordítva érzékeli a világot, agyunk segítségével leképezi a látott dolgokat, a számunkra megszokott normál irányban. Ezzel ellentétben a csecsemők egy ideig fejjel lefelé látják a dolgokat, mert idő kell ahhoz, hogy agyuk megtanulja visszafordítani a látottakat.

10. Napjainkban kb. 40 millió vak ember él szerte a világon. Az egyéb látásproblémák 80%- valójában elkerülhető, vagy orvosolható lenne, megfelelő kezelések tükrében.

11. A fényképeken előforduló vörös szem, a vaku fényének visszatükröződése a szemek hátsó részén. Az érhártya mögött található retina gazdag vérerekben, erős fény hatására ezektől lesz vörös a szem a képeken.

12. A szaruhártya az egyetlen olyan szövet amely nem tartalmaz vért.

13. A szemek védelmük érdekében úgy helyezkednek a szemgödörben, hogy a szempillák segítségével megóvják magukat a rácsöpögő izzadságtól és egyéb szennyeződéstől.

14. Létezik egy nagyon ritka genetikai rendellenesség, az úgynevezett anoftalmia, amikor az újszülött szemgolyók nélkül jön a világra. Ultrahangos vizsgálat során, a 18. héttől már kimutatható a betegség.

15. A szemgolyó, a füllel és az orral ellentétben születéstől a halál pillanatáig ugyanakkora méretű marad.

16. A szemek között, az orrnyereg feletti besüllyedt részt NASION-nak nevezzük.

17. A kék szeműek sokkal érzékenyebbek az erős fényre, mint a többi szemszínnel rendelkezők.

18. Tüsszentés során az ember reflexszerűen becsukja a szemét, lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni.

19. A látás elvesztésétől való alaptalan félelem a szkotomafóbia, a sötétségtől való, a nyktofóbia a szemtől való félelem pedig az ommatofóbia.

20. Szem transzplantációt azért nem végeznek, mert szemeink több mint egymillió idegrosttal kapcsolódnak az agyunkhoz, melyeket mesterségesen nem lehet rekonstruálni.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Idézet: citatum.hu l Kép: pixabay.com)