Jump to content

Az acai bogyó jótékony hatása

2017. 01. 28. 10:38

Az acai (aszai) bogyó a természet ritka kincse, hazánkban nem igazán elterjedt, pedig számos jótékony hatása van az emberi szervezetre nézve.

Az acai pálma gyümölcse ránézésre az áfonyához, ízében a szőlőhöz hasonlítható. Észak-Brazíliában gyümölcsét évtizedek óta előszeretettel fofyasztják gyógyító hatása miatt. Az acai bogyó antioxidáns tartalma rendkívül magas tízszerese a szőlőének és kétszerese az áfonyáénak. Bátran sorolható az egyik legnagyobb tápértékkel és ásványi anyaggal rendelkező gyümölcsök közé. Nagy mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, növényi rostot, nyomelemeket, melyek hozzájárulnak az emésztési rendszer normál működéséhez, erősítik az immunrendszert, lassítják az öregedési folyamatokat.

Magas E-vitamin tartalma csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, omega zsírsav tartalma pedig elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, normál szinten tartja a koleszterint és regenerálja az izomszöveteket. Az acai bogyó mindezek mellett vírusölő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Kutatásokkal igazolták, hogy antocianin tartalma javítja az inzulintermelést, ezért cukorbetegek számára is ajánlott. Az acai bogyó növényi fehérjében gazda, ezáltal könnyen szállítható és lebontható a szervezet számára. Fogyasztása energiával és lendülettel tölti fel a testet-lelket.


A brazilok előszeretettel fogyasztják, ugyanis az acai bogyó afrodiziákum, szexuális vágy és teljesítőképesség fokozó. Nem csak a libidót növeli, de kedélyállapotot is javít, ugyanis teobromin tartalma fokozza a jókedvünket. A bogyó vizelethajtó hatással bír, valamint növeli az oxigénellátást, és az állóképességet. Alkalmazható szív- és keringési problémák esetén, valamint számos szervezetre jótékony ásványi anyag és vitamintartalma segít megelőzni az olyan problémákat,mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A növény felhasználása sokféle lehet, készülhet belőle juice, joghurt, wellness ital, energiaital, édesség, táplálékkiegészítő tabletta.




(Forrás: lelkielet.hu l Kép: flickr.com)