Jump to content

Természetes édesítőszerek hatása egészségünkre

2017. 05. 09. 18:00

A túlzott cukorfogyasztás nem csak testsúlyunkra, de testi-lelki egészségünkre sincs jó hatással. A természet kincseinek köszönhetően azonban, létezik több olyan egészséges alternatíva a cukorfogyasztás helyett, amely egészségünkre sem káros.

Az egyik legismertebb cukorpótló a stevia, ezt a természetes édesítőszert egyre többen fogyasztják világszerte. A Stevia Rebandina növényt, már a dél-amerikai indiánok is felfedezték. A növény levelei kb. harmincszor édesebbek a hagyományos cukornál, azonban a steviából készült édesítőszerek kalóriamentesek és számtalan jótékony hatással vannak egészségünkre. A stevia jótékonyan hat a máj anyagcseréjére, magas a cink-, vas-, magnézium-, c-vitamin tartama, ezen felül pedig káros anyagoktól és tartósítószerektől mentes. Gombaölő hatással bír, éppen ezért, Candidás betegségek esetén is stevia kúrát szoktak javasolni.  A stevia kapható szárított levél, por, kivonat, tabletta formában is.

A xilit szintén a természetes édesítőszerek közé sorolható, minden zöldség és gyümölcs tartalmazza természetes formájában, valamint az emberi szervezet is képes napi 5-10g- ot termelni. A xilitet felhasználják a fogkrém, cukor, és rágógumi gyártás során is édesítőszerként, édesítő hatása ugyanis megegyezik a cukoréval, azonban elég belőle felannyi mennyiséget használni a kívánt hatásért. A xilit nem terheli a vércukorszintet, azonban a szervezetnek időre van szüksége, hogy hozzászokjon a természetes édesítőszerekhez, ezért kezdetben fogyasztása hasmenést eredményezhet. Használható sütéshez, főzéshez, kávék, teák ízesítéséhez.

Az agávé a spárgafélék családjába tartozik, Mexikóból származik. Az agávészirup igen kedvelt természetes édesítőszer, melyet a növény szárából nyernek. Az agávészirup édesebb a cukornál,de lassabban emeli a vércukorszintet. Majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, de elég belőle kevesebbet fogyasztani a kívánt édes íz eléréséért. Az agávé nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a cukor ezért nem emeli meg hirtelen az inzulinszintet.  Az agávészirup íze a mézhez hasonlítható, használhatjuk sütéshez és főzéshez egyaránt, hő hatására ugyanis nem veszít édes ízéből.

A természetes édesítőszerek családjába tartozik a kókuszcukor, mely Kelet-Ázsiából ered, a kókuszpálma kinyílatlan virágából készítik. Magas a B1-,B2-,B3-,B6-,C- vitamin tartalma, valamint tartalmaz aminosavakat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat.Mesterséges anyagoktól mentes, javítja az anyagcserefolyamatokat, serkenti az emésztést, alacsony glikémiás indexe miatt fogyókúrázók, diétázók, túlsúlyosok és cukorbetegek is fogyaszthatják. Sütéshez és főzéshez is egyaránt használható, íze leginkább a karamellhez hasonlítható.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)