Jump to content

Kikapcsolódásra vágysz? Strandolnál? Legyél óvatos!

2017. 07. 21. 13:00

Ebben a nagy melegben a baktériumok és egyéb fertőzés források könnyen elszaporodnak. Az utcán, a tömegközlekedésen, munkahelyen, üzletekben könnyen összeszedhetünk valamilyen fertőzést. Nincs ez másképp pihenés során a strandon vagy egy tóparton. 

A nyílt vizek és a medencék is tele vannak vírusokkal és baktériumokkal, ha az immunrendszerünk nem elég erős, vagy nem vagyunk elég óvatosak, a nyaralást könnyen megmérgezheti egy kellemetlen fertőzés.

A leggyakoribb probléma a strandolás után, kicsiknél és nagyoknál is egyaránt, az a fülgyulladás, ennek hátterében a fülbe folyt víz áll, mely nehezen tud teljes mértékben kiürülni, és ahogy pang a fülben a benne lévő baktériumok megtapadnak, és a fül begyullad. A hallójárat- és középfülgyulladás is egyaránt rendkívül kellemetlen és fájdalmas betegség. Mely a régi szokásokkal ellentétben, házi praktikákkal sikeresen nem gyógyítható. Tünetei lehetnek, láz, fül és fejfájás, arccsontba nyilaló fájdalom, rossz közérzet. Gyógyszeres kezeléssel orvosolható.

A másik komoly probléma, a húgyúti és nemi fertőzések. A strand és tavak vize tele van kórokozóval, mely a legkülönfélébb betegségeket terjeszti. Ilyen pl. a candida, gomba, bakteriális vaginózis, méhgyulladás, húgyhólyaggyulladás...stb. Ha kellemetlen, szúró, égető, viszkető érzést, akadozó és fájdalmas vizelést tapasztalsz, azonnal keresd fel kezelőorvosod, ugyanis ezek a betegésgek gyógyszerrel és krémekkel kezelhetőek. A húgyúti fertőzés a férfiaknál is fennáll, ilyen esetben az urológus szakember segítségét kell kérni.

Szintén gyakori probléma a bőrgomba, melyet az egyik leggyakoribb strandbetegségként tartunk számon. Nem kell sok a bajhoz, elég ha elfelejtjük felvenni a papucsunkat ha a lábmosóba vagy a zuhanyzóba megyünk. A test bármely részén felütheti a fejét, de leggyakrabban a strandokon a lábakat és a körmöket fertőzi meg. Tünetei, a körmök sárgás elszíneződése, égő, viszkető, pirosodó bőr, lábujjak közötti piros foltok, hámlás esetleg talp viszketés. Gyógyszertárban vény nélkül kapható ecsetelőkkel és kenőcsökkel könnyen kezelhető.Ha mégsem sikerülne házilag orvosolni, keressünk fel egy bőrgyógyászt.

Ha víz, akkor garantált a szemgyulladás lehetősge. A klór, a vízben található baktériumok, a káros UV sugárzás, az erős napfény mind rossz hatással lehet szemünkre, ha a strandon vagy vízparton tartózkodunk. Könnyen okozhat árpát, esetleg kötőhártyagyulladást. Ezellen napszemüveggel, úszószemüveggel védekezhetünk. 

A leggyakoribb probléma a napszúrás, mely igen kellemetlen tüneteket, lázat, hidegrázást, fáradtságot, gyengeséget, émelygést, hasmenést, hányást, migrént okozhat. Hőguta a nagy melegben zárt helyen történő tartózkodás esetén állhat fent. Napszúrás és hőguta ellen folyadékkal, megfelelő öltözettel védekezhetünk. Fontos, hogy soha ne tartózkodjunk hosszabb ideig a tűző napon. Keressünk árnyékos területet, és igyunk rengeteg folyadékot. Ne feledjük a napszemüveg használatát, esetleg kalapot és fényvédőkrémet. Ha mégis megtörtént a baj keressük fel kezelőorvosunkat!

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)