Jump to content

Miért a skandináv országok lakosai a legboldogabbak?

2017. 09. 25. 08:00

Minden évben az ENSZ által elkészül egy felmérés, amelyben a világ legboldogabb országát keresik. Éveken át az Észak-Európában található Dánia nyerte el a világ legboldogabb országa címet, azonban az idei lista szerint Norvégia át vette a vezető szerepet. A skandináv országok elégedettek a politikai szabadságukkal, az egészségüggyel, az oktatási rendszerükkel és a legtöbb ember még a munkahelyével is.

Azonban fontos tudnunk, hogy skandináviában az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és a korrupció mértéke is itt a legkisebb az egész világ országait összevetve. Az emberek a munkanélküliség miatt sem aggódnak, hiszen erre is nagy összeget fordít az állam.

Az Észak-Európai emberek nem másban, mint az úgynevezett skandináv mentalitásban láltják boldogságuk forrását. Hogy pontosan mit is jelent ez?

A lehető legtöbb időt a családjukkal és a barátaikkal töltik, azonban nagy tiszteletben tartják egymás magánéletét. A legtöbb energiát és pénzt az otthonuk kialakításába fektetik, hiszen úgy gondolják az otthon az a hely, ahol feltöltödik az ember, jól érzi magát és elfeledi problémáit. A skandináv emberek teljes mértékben elfogadóak más kultúrákkal szemben és a nőket is egyenlően kezelik a férfiakkal. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Dániában a legnagyobb a női munkaerő egész Európa országait összevetve.

A hétköznapokon maximális teljesítménnyel dolgoznak, azonban nem töltenek plusz órákat munkával és hétvégén egyáltalán nem állnak munkába, hiszen úgy gondolják ez az idő kizárólag pihenésre és feltöltődésre van. A legtöbb Dán munkahelyen hetente 37 órát dolgoznak az emberek és péntekenként sokan már ebéd után vagy kora délután befejezik a munkát és élvezik a hétvégét.

Ha van rá lehetőség sok helyen asztalokat és padokat helyeznek el az irodák udvaraiba, hogy az ott dolgzók friss levegőn, nyugodt környezetben tudják efogyasztani az ebédjüket, ezáltal a délutáni munkának sokkal frissebben és kevésbé stresszen tudnak neki látni.

A Trendhim nevezetű, dán cég magyar munkatársát kérdeztük, hogy ő valójában miben látja a dán munkatársai boldogságát, aki egyértelműen azt válaszolta, hogy a stresszmentes környezetben, egymás nagy mértékű támogatásában és a pozitív hozzáállásban látja a boldogságot.

Manapság egyre népszerűbb lett a “hygge” szó az egész világon, azonban sokan nem tudják pontosan mit is jelent. A hygge nem más, mint egy jó érzés, boldogság amikor jól érzed magad és élvezed az adott pillanatot.

A legtöbben hygge gyanánt beszélgetnek családjájukkal vagy barátaikkal egy kávé, tea mellett, esznek egy finom süteményt vagy megnéznek közösen egy filmet. A legfontosabb dolog amit a skandináv emberek vallanak errő az érzésről, hogy minél egyszerűbb és természetközelibb legyen és fontos megélni az adott pillanatot úgy ahogy van.

(Forrás: Szerkesztőség)