Jump to content

Miért fájhat a fej?

2017. 11. 25. 09:53

 A fejfájás hátterében számos dolog állhat, időjárásváltozás, túlzott terhelés, betegség, vitaminhiány,túl sok fény, nem megfelelő ágy, intenzív illatok..stb. Nem csak a kiváltó okok lehetnek különbözőek, de a fejfájás típusai között is különbséget kell tennünk.

Tenziós fejfájás

Az egyik leggyakoribb fejfajás típus a tenziós, másnéven feszüléses fejfájás. Nincs súlyos szövődménye, azonban így is képes megmérgezni az emberek mindennapjait. Ez a fejfájás típus fiatal felnőttkor idején kezdődik, és gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál. A tenziós fejfájás megmérgezi a mindennapokat, ugyanis a fájdalom hatására az ember teljesítő- és koncentrációs képességre is romlik. Ezek pedig akadályozzák a megfelelő munkavégzést, és az egyéb napi teendők ellátását. Ez a fejfájás nyomó, szorító fájdalommal társul, a gyengétől az egészen intenzív fájdalomig is kiterjedhet és van, hogyakár több napig is eltarthat. Számos esetben, ez a fájdalom tartkó tájéki fájdalommal társul. 

A tenziós fejfájást az alábbi kellemetlen tünetek kísérhetik:

  • váll, fejbőr, nyaki izmok érzékenysége
  • alvásproblémák
  • fáradtság
  • ingerlékenység
  • szédülés
  • étvágytalanság
  • koncentrációképesség hanyatlása

Migrén

A migrén csak kissé hasonlítható a tenziós fejfájáshoz, ugyanis sokkal intenzívebb és több a kellemetlen kísérő tünete. A migrén szintén a nőknél gyakoribb, általában 3-4 órától egészen 1-2 napig is eltarthat a kellemetlen fájdalom. A migrén a fej egyik oldalán jelentkezik, kellemetlen szúró, lüktető, görcsös fájdalom kíséretében. Ezt a görcsös rohamot általában émelygés, hányinger, hányás, gyengeség, hasfájás,a test különböző pontjainak zsibbadása előzi meg. A fájdalom olyan intenzív, hogy a beteg sötét foltokat, vagy villódzó fényeket lát. Ilyenkor a beteg érzékeny minden fényforrásra, hangra, zajra. A migrén hátterében túlhajszoltság, idegesség, stressz, szorongás is állhat, de időjárás változás, fizikai túlterheltség, alkohol és túlzott édességfogyasztás is kiválthatja. Nőknél gyakori, hogy az erőteljes menstruációs görcsök mellé társul.

 A migrén során jelentkező, lüktető, rendszeres és igen fájdalmas fejfájás akadályozza az embert, a mindennapos teendői és a munkája elvégzésében. Hiszen ilyenkor a legtöbben, csak egy csendes és sötét helyen tudják elvisleni a kellemetlen fájdalmakat.

Másodlagos fejfájás

A másoldagos fejfájás többnyire valamilyen súlyosabb betegség fennállását, vagy kialakulását jelzi. Ha ilyet tapasztalunk fontos, hogy azonnal keressük fel kezelőorvosunkat. A másodlagos fejfájás hátterében szemproblémák, látásromlás,arcüreggyulladás, orrüreg-és középfülgyulladás is állhat. Súlyos esetben agydaganat, és hormonzavar jelenlétét is jelezheti a fájdalom. Balesetek után, fejsérülések, ütődések esetén, szintén jellemző a másodlagos fejfájás kialakulása. Az agyidegek ilyenkor nyomódnak, húzódnak, ez pedig kellemetlen fájdalommal párosul. Az alkoholfogyasztás, a rendszeres dohányzás, az oxigénhiány, különféle gyomorpanaszok, vércukorszint csökkenése, máj-, epebetegség is meghúzódhat a hátterében. Továbbá állhat mögötte gerincoszlop rendellenessége, kopása, mentális problémák, szorongás, stressz, frusztráció, félelem. A különféle gyógyszerek mellett, a csokoládé, kávé, és borfogyasztás is okozója lehet a másodlagos fejfájásnak.

Cluster fejfájás

Ez a típus ritkábbnak számít, mint a migrén és a tenziós fejfájás.A roham féloldali fájdalommal kezdődik, mely elmúlhat negyed óra után, de van, hogy 4-5 órán keresztül iseltart. Gyakori kísérő tünetei az orrfolyás, orrdugulás, könnyezés. A cluster fejfájás, azegyik legfájdalmasabb formája a fejfájásoknak. A probléma ciklikusan jelentkezik, többnyire a 25 és 40 év közötti férfiaknál. A fájdalom olyan kellemetlen érzéssel társul, mintha a beteg szemét valaki szúrkálná. Az égő fájdalom a szemek mögül indul és az egész szemre kihat. A beteg úgy érzi mintha kinyomnák a szemét a szemgödréből. A fejfájás alatt, a betegek gyakran válnak nyugtalanná, és az intenzív, égető fájdalom miatt sokszor jegelik fejüket.

Míg a migrénnél a pihenés csodákra képes, addig a custler fejfájásnál az ágynyugalom, csak fokozza a fájdalmakat.Az ettől szenvedők többnyire csendre és magányra vágynak. A custler fejfájás hatással van a vegetatív idegrendszerre, ezért befolyásolja a testhőmésékletet, a szív működését, a verejtékezést. Sokaknál jelentkezik a fájdalom mellett, fizikai kifáradás, izzadás, arcduzzanat, duzzadt szemhéj és beszűkült pupillák. A tünetek általában addig vannak jelen, amíg a fejfájás fennáll, kivéve a pupillaszűkületet és a szemhéj megereszkedését, ami még később is látszik. A migrénhez hasonlóan, itt is megelenik a fény- és hangérzékenység, nyugtalanság, idegesség érzése.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)