Jump to content

A gyomorégés, és ami mögötte van

2017. 11. 28. 10:14

Aki szenvedett már a gyomorégés problémájától, annak nem ismeretlen,hogy milyen kellemetlenségekkel jár, ha túl sok sav halmozódik fel szervezetünkben. Mi állhat a probléma hátterében?

Ha túl sok a savunk, gyomrunkban és nyelőcsövünkben kellemetlen maró, égető érzést érzünk, mely általában gyomorfájással és ennek köszönhetően rossz közérzettel társul. Ha rendszeressé válik ez a kellemetlen érzés, ajánlott felkeresni kezelőorvosunkat, ugyanis komplexebb gyomorproblémák, reflux, gyomorgyulladás is állhat a hátterében, ilyenkor pedig a legfontosabb, hogy minél korábban megkezdjük a gyógyszeres kezelést.

A felnőtt lakosság kb. 52%-ra jellemző, hogy rendszeresen szenved a gyomorégés problémájától. Ez a szám igen magas, aminek a hátterében általában a rendszertelen, helytelen táplálkozás és a káros szokások állnak. A gyomorégést a gyomorból visszaáramló gyomorsav, esetleg a megemésztetlen táplálék egy része okozza, mivel a gyomorszáj ilyen esetben nem záródik rendesen, így ez a keverék könnyen visszaáramlik a nyelőcsövön keresztül. Ezen az útvonalon komoly fájdalmat okozva. Hiszen ezalatt a gyomorsav irritálja és marja a nyálkahártyát. Az esetek 90%-ban a gyomorégés hátterében reflux áll, lassan népbetegséggé válik.

Mi okozza?

A refluxot a tápcsatorna működési zavara okozza. Ennek következménye, hogy a gyomortartalom egy része, a gyomorsavval a normál haladási irányával ellentétben, visszaáramlik a nyelőcsőbe, komoly károkat okozva benne és a gyomorban egyaránt. A reflux nem csak gyomorfájás és gyomorégés formájában jelenhet meg, sokszor okoz mellkasi fájdalmat, légzésproblémát, és mellkasi szorítást is.

Mi állhat a hátterében? Mit tehetünk ellene?

Főként a rendszertelen és helytelen táplálkozás áll az ilyen emésztőszervi panaszok hátterében, ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen puffadást, gyomorégést, gyomorfájást, naponta legalább 5-6x kellene egy keveset ennünk. Az emberek rohanó életmódjának köszönhetően a legtöbben reggel és este esznek. (Ilyenkor többet mint kellene). Melynek köszönhetően felborul a gyomor és test belső egyensúlya. Fontos, hogy teremtsünk nyugodt perceket addig, míg táplálkozunk, és figyeljünk oda, hogy alaposan rágjunk meg minden falatot. A hirtelen elfogyasztott, nagyobb darabok ugyanis könnyen problémákat okozhatnak. A megfelelően megrágott táplálék keveredik a nyállal, mely lúgos kémhatású, így próbálja szervezetünk enyhíteni a kellemtlen savasságot vagy éppen a savtúltengést. Ahhoz, hogy elkerüljük a gyomorégést, bizonyos ételeket nem árt kerülni. Ilyenek a koffein tartalmú italok, a túlzott cukros ételek és italok, az intenzív fűszerezés is ártalmas lehet, valamint a túlzott édességfogyasztás is okozhat kellemetlen pillanatokat számunkra. Túlsúly, várandósság, különféle bélbetegségek, és lelki eredetű problémák esetén is megnő a reflux kialakulásának az esélye. Az állandó feszültség, stressz és a gyakori idegeskedés következtében gyakran felborulhat a szervezet belső egyensúlya, melynek következtében fokozódik a savtermelődés, ennek köszönhető a kellemetlen gyomorfájás és az esetleges gyomorégés. Ezellen meditációval, mozgással, kikapcsolódással és a negatív gondolatok kizárásával védekezhetünk.

Amennyiben a panaszok hosszabb ideig fennállnak, fontos, hogy vizsgáltassuk ki magunkat. A gyomorproblémákat gyomor- és béltükrözéssel lehet feltárni. Ez egy kissé kellemetlen eljárás, de garantáltan fény derül a problémára. Mindezek mellett, enyhíthetőek a panaszok ha táplálkozásunkba beiktatjuk a rendszeres tej és tojásfogyasztást (lágytojás), naponta megeszünk 4-5 szem olajos magvat, napközben eszegessünk kekszet, ez ugyanis felszívja a kellemetlen gyomorsavat.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)