Jump to content

Ezért érdemes táncolni!

2017. 12. 29. 13:24

A tánc már ősidők óta gyógyító hatással bír. Minden korban meg volt a maga jótékony és közösségfejlesztő hatása. A táncterápia a Pszichoterápiás Tanács által elfogadott, létező módszer, mely segítségével szociális, érzelmi, fizikális készségeinket, képességeinket fejleszthetjük. 

Mire jó a táncterápia?

A tánc- és mozgásterápia minden esetben a test, a lélek és a szellem egyesítésére törekszik. A test és a lélek folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, így mozdulatainkkal kifejezhetjük a bennünk rejlő érzelmeket, gondolatokat,tetteinket, vagy bemutathatjuk élettörténetünket. A különféle művészetterápiák, mint a táncterápia is,  tökéletes módszer arra, hogy kreatív keretek között, szimbólumok és különféle mozdulatokon keresztül fejezzük ki magunkat, sokaknál ez a módszer hatékonyabb,mint a beszélgetés. A táncterápia során aktívan jelen van a csoportdinamika, együttes erővel alakítják ki a biztonságos csoporthoz tartozás érzését.

Mozgásterápiával orvosolhatóak az olyan problémák, mint a depresszió, a stressz, a komolyabb pszichiátriai betegségek, mint a skizofrénia, vagy az agresszivitás. Mindenkinek lehetősége van a foglalkozásokon saját érzelmei, gondolatai, véleménye és aktuális lelki állapotát kimutatni. Táncterápia történhet egyéni és csoportos formában. A táncterápiát egy képzett terapeuta vezeti, aki a mozdulatokon és azok szimbolikus jelentésén keresztül alakítja ki a bizalmi viszonyt, és teremt kapcsolatot a résztvevőkkel. Ezzel a módszerrel felszínre hozhatóak, régi elnyomott sérelmek, negatív érzések, gondolatok, ezen felül pedig az egyén önmaga elfogadását, önbizalmát is erősíthetjük általa. Sikeres terápia végeztével az egyén elfogadóképessége megnő saját maga és mások irányába egyaránt.

A mozgásterápiás órák személyreszabottak, támogatják a csoporttagok belső folyamatait. Az elnyomott frusztráció, szorongás, feszültség, felszínre kerül és tánc formájában orvosolódik. A közös tánc nem csak a léleknek tesz jót, segíti a non-verbális kommunikációs képességek fejlődését. Ezt a módszert bátran kipróbálhatja mindenki kortól és nemtől függetlenül.Gyermekeknél tanulási nehézségekre tökéletes gyógyír lehet.

Javítja a memóriát, segít összehangolni a figyelmet, a cselekedetet, a mozgást a kifejezőképességet, a térilátást fejleszti, kreativitásra és kifejezőkészségre is pozitívan hat. Ezen készségek alapvető fontosságúak az íráshoz, olvasáshoz, emlékezet fejlesztéséhez és logikus gondolkodás kialakulásához.

Gyermekeknek  is ajánlott...

Az érzelmi, és szociális fejlődés segíti a gyerekeket a magasabb és minőségibb teljesítmény elérésében. Ezáltal önbizalmuk is megnő, ami elengedhetetlen jó eredmények eléréséhez. Gyógyítható a módszerrel ezen túl a hiperaktivitás és figyelemzavar, ugyanis a tánc lesz az eszköze az aktív érzelmi töltetük kifejezésének. Szocializációs problémákkal küzdők esetén a tánc és az általa teremtett közösséghez tartozás, a csoporttársak pozitív visszajelzései, az elfogadás és befogadás érzése lelkileg fejleszti az egyént. Ezen túl kortól függetlenül orvosolható a testképzavar, a fizikai rendellenességek, a magánéleti problémák. Hiszen az ember sérelmei, problémái felszínre kerülnek, kiadhatja magából az érzéseit, és hallgatóságot is talál, aki elfogadják és egy közösségen belül együttesen töltődnek fel pozitív energiával.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu, mozgasterapia.net l Kép: pixabay.com)