Jump to content

Természetes gyógymódok, stressz, szorongás, frusztráció ellen!

2017. 12. 29. 13:16

Egészségünk megőrzése és kedélyállapotunk javítása érdekében érdemes a természetgyógyászathoz fordulni, ugyanis számtalan gyógynövény áll rendelkezésünkre. Használhatjuk őket tea, krém, főzet és természetes növény formában is.

A teák gyógyító ereje...

Ha fáradtnak, levertnek, gyengének érzed magad, neked találták ki a csipkebogyó, ginzeggyökér, borsmenta, hibiszkusz, zöld- és matéteát. Ezek a gyógynövények ugyanis, serkentik az agytevékenységet, javítják a memóriát és a koncentrációs képességeket, energiával töltik fel a szervezetet, mivel teljesen természetesek, így nincs tudatmódosító hatásuk. Fokozzák a munkaképességet, garantálják a jókedvet, és megakadályozzák az álmatlanságot. Ha fáradtnak és levertnek érezzük magunkat, elég egy pohárral elfogyasztani valamelyik gyógynövényes teából, az eredmény hamarosan látható lesz. A matétea koffeintartalmának köszönhetően felébreszt, serkenti a légzést és a szívműködést, fokozza az anyagcserefolyamatokat, javítja a keringést. Fogyókúrázóknak is ajánlott, ugyanis zsírégető hatással rendelkezik.

Cukorbetegek bátran fogyaszthatják a csipkebogyóteát, ugyanis szabályozza a vércukorszintet, segíti a zsírok megemésztését. Mindezek mellett, immunerősítő, és nyugtató hatású, ezért kiváló választás stressz, frusztráció és nyugtalanság esetén. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét, megvéd a fertőzések ellen és erősíti a csontokat. A borsmenta tea remek hatással van az emésztési zavarokra, kiváló választás ha puffadástól, bélgörcsöktől szenvednénk. A mentol tartalmának köszönhetően ellazítha a bélfalat, valamint segíti az anyagcsere folyamatokat. Emésztési problémák esetén, célszerű étkezések után meginni egy csészével. Émelygés, hányinger, szédülés esetén is ajánlott. Mentoltartalmának köszönhetően izomfájdalmakra is használják, ugyanis csökkenti a fájdalmakat. Segít a légúti panaszok orvoslásában, nem csak teaként, de inhalálás formájában is.

Ha elfáradt a testünk a borsmentás fürdő segít ellazítani és megnyugtatni izmainkat. Horkolás ellen is remek választásnak bizonyul, ugynai ellazítja az izmokat, ezáltal a levegő akadálymentesen tud áramlani a torok hátsó részén. Mindezek mellett stressz esetén is ajánlott, ugyanis egész testünket képes ellazítani már 1-2 csésze fogyasztása.

Ha úgy érzed tested-lelked túlpörgött, az alábbi teák a segítségedre lesznek...

A macskagyökér, a citromfűtea, a golgotavirágtea, és a komlóból készített főzet is kiváló idegnyugtató. Depresszió, idegesség, álmatlanság esetén kiváló választásnak bizonyulnak. A citromfűtea nem csak idegeidet nyugtatja meg, de szívnyugtató és görcsoldó hatású. Segít megszüntetni a fejfájást, az egész napos idegeskedés, stressz, rohanás után segít ellazulni és kikapcsolni. A golgotavirágtea gyermekek számára is remek megoldás, ha nyugtalanság, alvászavar, ideggyengeség problémája lépne fel. Kiváló szorongásoldó!

 

A komló főzetével óvatosan kell bánni, ugyanis a stressz és szorongás, a túlterheltség és kimerültség okozta álmatlanság ellenszere. Nagyon erős természetes altatószer, ezért csak éjszakára ajánlott. Erős vizelethajtó hatással rendelkezik, valamint előfordulhat, hogy káros mellékhatásként csökkenti a nemi vágyat.

Mielőtt öngyógyításba kezdenénk, minden esetben próbáljuk megtalálni a probléma forrását, és ennek fényében találhatunk rá megoldást. Ezek a teák természetes gyógynövények, mellékhatásaik nem ismertek, de ettől függetlenül kérjük ki természetgyógyász, vagy a gyógyszerészek véleményét, mielőtt valamilyen kúrát elkezdenénk belőlük. A legtöbb problémára, legyen szó testi, vagy lelki eredetű találhatunk természetes gyógymódot, nem kell minden esetben mesterséges gyógyszerekhez nyúlni.

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)