Jump to content

Így szabadulj meg a kellemetlen köhögéstől!

2018. 01. 04. 15:32

A köhögés egy idő után nem csak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Íme három természetes módszer, amivel könnyen és hatékonyan legyőzhető a makacs és nem kívánatos köhögés.

A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója, azért jelentkezik, hogy a légutakba bekerült idegen anyag (ami lehet kórokozó vagy nyák is) végre távozzon onnan. A köhögés heves, reflexszerű folyamat, amely az idegrendszer és az agy összehangolt munkájának eredménye. Köhöghetünk megfázástól, vírusos vagy bakteriális fertőzéstől, amelyek leginkább feslő légúti megbetegedéseket okoznak. De akár így, akár úgy, a köhögés igénybe veszi szervezetünket, elfáraszt, és nem utolsósorban roppant kellemetlen dolog.

Mielőtt azonban valamifajta pirulát vennénk be köhögés ellen, feltétlenül próbáljuk meg a természetese eredetű köhögéscsillapítókat, amelyek kíméletesen segítik, segíthetik a gyógyulást. Hosszan tartó köhögéskor azonban feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Három természetes köhögéscsillapító...

Lenmag mézzel és citrommal
Egy teásbögrére való:

(2,5–3 dl) vízben forraljunk fel 2-3 evőkanál lenmagot, amíg a víz be nem sűrűsödik. Ehhez adjunk mézet és citromlevet, majd hagyjuk langyosra hűlni a főzetet. Így kortyolgassuk el a leszűrt teát.

A fekete bors tea
Nyákos köhögésre a kínai orvoslásban a fekete bors főzetét ajánlják, amely serkenti a vérkeringést, és oldja a torkunkon tapadt nyálkát.
Tegyünk egy teáskanál fekete őrölt borsot és két evőkanál mézet egy csészébe. Töltsük fel forró vízzel és hagyjuk ázni 15 percig, amíg kioldódnak a borsból az értékes olajok. Szűrjük le, és igyuk meg.

Édesgyökér, borsmenta, kakukkfű vagy gyömbér
Bármelyik értékes gyógynövényt is használjuk, forrázzuk le, majd 10 perc után szűrjük le a főzetet. Valamennyi felsorolt gyógynövény nyugtatólag hat és fellazítja a nedves köhögést kiváltó váladékot. A reszelt gyömbért kanalas orvosságként is fogyaszthatjuk, kis mézzel és citromlével.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l kép: pixabay.com)