Jump to content

Figyelj oda szemed egészségre!

2018. 01. 05. 17:53

Szemünk világa az egyik legnagyobb kincsünk, ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, kíméljük szemeinket és óvjuk látásunkat. Te mit teszel szemeid védelmében?

Ezért fontos a napszemüveg...

Minden évszakban gondolnunk kell szemünk védelmére a károsító UV sugarak ellen, éppen ezért ajánlott a megfelelő UV szűrővel ellátott napszemüveg viselése. Ha hosszú ideig éri szemünket a káros napsugárzás könnyen kialakulhatnak olyan problémák, mint a szaruhártya-gyulladás, szürke hályog, illetve hosszútávon látásromlás is bekövetkezhet.

Telefon, monitor, számítógép, okostelefonok...a szem ellenségei...

Az állandó telefon, számítógép, egyéb okos készülékek használata szintén ronthat a látásunkon, ugyanis egész napos használatuk rendkívül megerőlteti a szemeinket. A szemnek folyamatosan fókuszálnia kell, könnyen kiszáradhat, valamint a látás minősége is romolhat. Fontos,hogy tartsunk szünetet időről,időre az okos készülékek használatában, este már ne számítógépezzünk, ha nem muszáj, és mindig tartsuk a minimum 40cm-es távolságot a készülék és a szemünk között. Tartsunk időnként szünetet és fókuszáljunk szemünkkel valami távolabbi pontra. Így elkerülhetjük, hogy látásunk romlásnak induljon.

A mozgás a szemnek is jót tesz!

Futás, biciklizés, torna, stb., bármely mozgásformát választjuk, az garantáltan jót fog tenni egészségünknek és látásunknak is egyaránt. Kutatások igazolták, hogy azok, akik rendszeresen sportolnak, 60%-al csökkentik a látásproblémák kialakulásának esélyét. Mozgás során ugyanis testünk és lelkünk is feltöltődik, friss oxigén kerül szervezetünkbe, beindulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a vérkeringés és a tápanyagáramlás.

Egy pohár vörösbor, gyógyszernek sem utolsó!

Egy pohár jóízű vörösbor elkortyolgatása nem csak remek kikapcsolódás egy hosszú és fárasztó nap után, de egészségünkre is jótékonyan hat. A benne található antioxidánsok meggátolják a látás romlásért felelős makula degeneráció kialakulását. A makula degeneráció, más néven szemfenéki meszesedés, leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti. A betegség következtében az olvasóképességért és éles látásért felelős ideghártya sejtjei pusztulásnak indulnak. A betegség nem gyógyítható. A rendszeresen (napi 1-1 pohár) bort fogyasztók körében, kutatások szerint 50%-al csökkent a látásromlás kialakulása.

 

Mindezek mellett fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szemvizsgálaton, ugyanis a szemészeti problémák hátterében számos betegség meghúzódhat. A cukorbetegség, vérnyomásproblémák, agyi elváltozások, gyulladások pl. fog, ízületi gyulladás is okozhatnak látásproblémákat. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen keressük fel szemészt, megelőző célzattal is.

 

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)