Jump to content

A mindennapokat megmérgező Crohn-betegség!

2018. 01. 12. 12:42

Hasfájás, hasmenés, émelygés, hányás, tünetek melyek időről-időre jelentkeznek, és szűnni nem akarnak! Ez csak néhány tünete, az egyre elterjedtebb Crohn-betegségnek. Nézzük mi áll a betegség kialakulásának hátterében, és mivel orvosolható?

A Crohn-betegség (Krón-betegség) a bélrendszer nyálkahártyájának krónikus gyulladása, mely erős fájdalmakkal, görcsökkel, hasmenéssel jelentkezik időről-időre. A gyulladás jellemzően a vékonybél utolsó szakaszában, illetve a vastagbélnek a szöveteiben található. A gyulladt területeken a gyulladás, nem csak a nyálkahártyára, de a komplett bélrendszerre is kiterjed. A betegeknek nem csak az állandó görcsökkel, éles fájdalmakkal kell megkűzdeniük,de a betegséget olyan kellemetlen tünetek kísérik, mint az állandó hasmenés, vagy az erős görcsök következtében kialakuló, émelygés, hányás. Az elmúlt években megnőtt a betegségtől szenvedők száma, általában fiatal felnőttkorban (15-23 év) alakul ki, nemtől függetlenül. De gyermekkorban is jelentkezhet, komoly problémákat okozva a fiatal szervezet normál fejlődésében.

Tünetei...

A tünetek fokozatosan jelennek meg, általában állandó hasfájással és rendszeres hasmenéssel kezdődik. A betegség következtében, a gyulladás megakadályozza a normális felszívódást, így a bélrendszeren könnyen átmegy a megemésztetlen táplálék. A vastagbél nem képes felszívni azt a folyadékmennyiséget, mely a gyulladás következtében felgyülemlik. Ez vezet a hasmenéshez. Ha a betegség még enyhébb stádiumban tart, akkor nem feltétlen jelentkezik hasmenés, de a széklet megváltozása szintén a betegség jele lehet. Súlyos esetben a beteg, a napja nagy részét a mellékhelyiségben töltheti, ugyanis a bélmozgás egyre intenzívebbé válik. Ha a beteg nem kerül idejében orvoshoz, a gyulladás fekélyt is okozhat. Ez okozza a heves fájdalmat és az állandó gyomorgörcsöt. Nagyon kell vigyázni, hiszen a fekély következtében, vérzés is jelentkezhet a problémás bélfelületen. A széklet színéből megtudhatjuk, hogy van-e belső vérzés, vagy sem. (széklet vizsgálattal kimutatható a vér jelenléte) 

A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen fogyás, a csökkent étvágy, fáradtság, gyengeség. A gyulladás és az állandó fájdalom ugyanis legyengíti a szervezetet, csökkenti az étvágyat és megakadályozza a normál felszívódást. Súlyos esetben a gyulladást láz kíséri, de kialakulhatnak bélrendszeren kívüli tünetek is, bőrbetegségek, májgyulladás, epebetegség, illetve a végbélnyílás körül sebek, tályogok az állandó hasmenés miatt.

 

Mi okozhatja?
A betegség eredete a mai napig ismeretlen, az orvosok szerint, autoimmun betegség, és nem függ a lelki állapottól. A genetika jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen betegségeket öröklünk a felmenőinktől. Másrészt kórokozók is felelhetnek a betegségek kialakulásáért.Valamint a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás is a betegség kialakulásához vezethet.  Ha bármilyen gyomor és bélrendszeri problémát tapasztalunk azonnal fel kell keresni a háziorvost, illetve a gasztroenterológust. Megfelelő vizsgálatokkal ugyanis kezelhető a betegség.

Hogyan mutatható ki?

Első sorban a gyomor és végbél tükrözés (gasztroszkópia és kolonoszkópia) az, amivel az orvos megbizonyosodhat arról, hogy milyen probémával áll szemben. A vizsgálat inkább kellemetlen, mint fájdalmas, és számos probléma feltárható általa, így időben megkezdhető az orvosi kezelés. A röntgenvizsgálat kiváló módszer arra, hogy megállapítsuk van-e bármilyen sipoly, daganat, ciszta a gyomorban vagy a belekben.

Kezelése...

A betegség kezelése a gyulladás helyétől, mértékétől is függ. Első sorban a gyulladás visszaszorítása, enyhítése a fő cél. Műtéti úton, táplálékkiegészítők segítségével, és gyógyszeres kezeléssel is fel lehet venni a harcot ezzel a kellemetlen betegséggel. A műtét során a gyulladt, elzáródott, sipolyos, tályogos szakaszt kezelik, illetve súlyos esetben eltávolítják, vagy kivezetik.A műtét nem gyógyítja meg a betegséget, mivel az el nem távolított bélszakaszokban a betegség kiújulásra hajlamos. Súlyos esetben nincs más megoldás, mint a bélszakasz kivezetése a hasfalon keresztül, hogy egy mesterséges sztóma zsákba tudjon ürülni a széklet a szervezetből. Ez különösöen akkor jellemző, ha a végbél szakaszán van olyan gyulladás, mely elzárja a normál emésztési folyamatot.

A gyakori gyomorfájás, hasmenés, hányás a Crohn-betegség tünetei is lehetnek. Ha ezeket tapasztalod, mindenképp keresd fel kezelő orvosod!

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)