Jump to content

Javulás a rák túlélési arányában...

2018. 02. 01. 12:09

A legutóbbi jelentések szerint, egyre többen győzik le a halálos kórt, de még mindig nagyok az eltérések az országok között. A tudósok több mint hetven ország adatait összesítették.

 

Az orvosok képet kaptak a világ rákbetegeinek mintegy kétharmadáról

A CONCORD-3 elnevezésű tanulmány – amely a Lancet brit orvosi hetilapban jelent meg – hetvenegy ország és terület rákadatait elemezte. A tudósok 37 és fél millió, 2000 és 2014 között diagnosztizált beteg adatai segítségével összehasonlították közel húsz gyakori rákfajta ötéves túlélésének arányait. A kutatók így a világon az adott időszakban felismert rákos betegségek kétharmadát vizsgálták.

Előnyben a gazdagabb országok

Az elmúlt másfél évtizedben a rák legtöbb fajtájának túlélési arányai a leggazdagabb országokban, így az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Finnországban, Norvégiában, Izlandon és Svédországban voltak a legjobbak.  A 2010 és 2014 között Ausztráliában és az Egyesült Államokban például a mellrákkal diagnosztizált nők 90 százaléka öt évvel túlélte a daganatot, míg Indiában csak 66 százalékuk.

Európa tizenhat országában legalább 85 százalékra emelkedett a mellrák túlélési aránya, Kelet-Európa országaiban ez a ráta pedig 70 százalék felett van.

A javulás mértéke függ az egészségügyi szolgáltatások minőségétől is

A gyermekek agydaganatának ötéves túlélési aránya sok országban javult. Dániában és Svédországban mintegy 80 százalék, ami kétszer akkora, mint Mexikóban vagy Brazíliában, ahol kevesebb mint 40 százalék. A különbség oka valószínűleg az, hogy a diagnosztikai és terápiás szolgáltatások eltérő mértékben állnak a lakosok rendelkezésére – írták a kutatók.

Elszomorító adat viszont, hogy a rák továbbra is mintegy százezer gyermek halálát okozza évente világszerte. Ahhoz, hogy több gyermek élje túl a rákot hosszabb ideig, szükség van minden ország egészségügyi szolgáltatásainak költségi és hatékonysági adataira, hogy a stratégiákat össze tudjuk vetni a szakértők – mondta el Michel Coleman professzor, a kutatás egyik vezetője.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)