Jump to content

Új vizsgálatok, a demencia kezelésének érdekében...

2018. 02. 05. 11:57

Ausztrál és japán tudósok felfedezték azt a vértesztet, amely képes kimutatni azoknak a mérgező fehérjéknek a jelenlétét, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatosak. A teszt jövőbeli elterjedése egy fontos lépése lehet a demencia vizsgálatában és kezelésében.

 

Majdnem száz százalékban pontos az új módszer

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az új módszer 90 százalékos pontossággal működött, akár egészséges embereken, akár romló memóriájú betegeknél, akár Alzheimer-kórban szenvedőknél végezték el a vérvizsgálatot. Szakértők szerint a tesztelés korai szakaszban van, ám az eredmények már most nagyon ígéretesek.

Megelőzhetővé válik az agysejtek pusztulása

Az Alzheimer-kór évekkel a memóriavesztés jelentkezése előtt elkezdődik. A gyógyítás kulcsa az lesz, ha még az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása előtt el lehet kezdeni a kezelést, ezért folyik sok kutatás a kórt korán kimutató vizsgálatokról.

A vizsgálat kiszűri a felhalmozódó káros fehérjét

A tesztek egyik útja, hogy kimutatják a betegség során az agyban felhalmozódó káros fehérjét, a béta-amiloidot. A fehérje agyi képalkotó eljárások felvételein is látható, de azok drágák és nehézkesek. Az új vérvizsgálat a vérbe jutó amiloid töredékek után kutat. A töredékek típusainak koncentrációjából a tudósok pontosan meg tudják állapítani az agyban lerakódott béta-amiloid mennyiségét.

Még várat magára a végleges gyógymód megtalálása

Abdul Hye, a King’s College London tudósa hangsúlyozta a tanulmány kapcsán, hogy ez az első alkalom, hogy egy kutatócsoport kapcsolatot mutatott ki a vér és az agyi folyadék amiloidszintje között. Az Alzheimer-kórnak jelenleg nincs gyógymódja, ezért az új vérvizsgálatnak egyelőre a klinikai kutatásokban lehet majd hasznát venni.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)