Jump to content

Miért fájhat a hasunk?

2018. 02. 07. 12:26

A lakosság jelentős része szenved különféle hasi görcsöktől, melyek időről-időre jelentkeznek.  Mi okozhatja a kellemetlen tüneteket?

Sokan nem is sejtik, de a lakosságjelentős részét érinti, a kellemetlen vesekő problémája. A vesekő, a vizeletben található ásványi anyagokból áll össze, amennyiben a szervezetből ezek az anyagok természetes úton nem tudnak távozni. Normál esetben ezek az apró kristályok a vizelettel kiürülnek, azonban ha ez nem sikerül, akkor egyre nagyobbak lesznek és kövekké állnak össze, melyek megkeserítik az életünket. A vesekő tünetei közé tartozik az állandó vizelési inger, ágyéki illetve, deréktáji fájdalom, valamint hasi görcsök, melyek combunkba sugároznak. Nagyon fontos, hogyha ezen tünetek valamelyikét tapasztaljuk, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat, ugyanis az elzáródás olyan mértékű is lehet, hogy a vizeletet sem engedi távozni szervezetünkből, ez pedig óriási fájdalommal jár és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A hasi fájdalom hátterében emésztési problémák is állhatnak. Az emberi emésztőrendszer igen érzékeny, a stressz, a helytelen táplálkozás, a vírusok, baktériumok, bizonyos gyógyszerek, valamint az izgalom is  kibillentheti egyensúlyából. Ilyen esetben, erős hasi görcsöt érzünk, mely kellemetlen hasmenéssel vagy éppen szorulással társulhat. Ha bizonyos ételek fogyasztása után kellemetlen teltségérzet, puffadás, görcs, hasmenés jelentkezik, akkor nem árt kivizsgálni nincs-e valamilyen ételérzékenységünk. A laktóz- és gluténérzékenység is hasonló tüneteket eredményezhet.

Nőket érintő örökös probléma a menstruáció és a vele járó kellemetlen tünetek. A szerencsésebbeket elkerülik a heves görcsök, valamint a kellemetlen gyomorpanaszok, azonban a nők nagyobb részét nem kímélik. A menstruációt megelőző, illetve az alatti alhasi fájdalom normálisnak tekinthető, azonban a méh izom összehúzódás következtében a környező szervek is begörcsölhetnek. Így előfordulhat, hogy az átlagosnál fájdalmasabb hasi görcsökkel társul a menstruációs fájdalom. Ha állandó fájdalmat tapasztalsz a ciklusod során keresd fel nőgyógyászod, ugyanis endometriózis is húzódhat a hátterében. A menstruáció velejárója lehet a puffadás, hasmenés, székrekedés, illetve a kellemetlen szélgörcs.

A semmiből is előtörhet, éles, intenzív fájdalommal társul a vakbélgyulladás.  Viszonylag gyakori betegségnek nevezhető, a lakosság több mint 10%-át érinti. Vakbélgyulladás esetén a féregnyúlvány gyulladásáról beszélünk, mely azonnali műtéti beavatkozást igényel. A vakbél tünete lehet étvágytalanság, rossz közérzet, köldöktáji fájdalom. Ez a hasi fájdalom egyre erősödik. Előfordulhat ilyenkor székrekedés, hőemelkedés, láz, hidegrázás. Ha ezen tüneteket tapasztaljuk azonnal forduljunk orvoshoz.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)