Jump to content

Dietetikusok itthon és a nagyvilágban I.

2018. 02. 14. 12:55

A dietetikusok, másnéven táplálkozási tanácsadók, olyan szakemberek, akik segítenek az egészségünk számára legmegfelelőbb étrend és táplálkozás kialakításában. Mivel foglalkozik egy dietetikus? Mit tudhatunk meg tőlük?

Ki a dietetikus és milyen területeken dolgozik Európában?

A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza – ahogy a Nemzetközi- és Európai Dietetikus Szövetség hivatalos megfogalmazása is leírja. A dietetikus számos területen, különböző funkciót tölthet be, ám Európában gyakorlatilag három fő szektorban, az élelmezésben, a klinikumban, illetve a prevenció területén tevékenykedik. Ezek a területek egyes országokban, mint például Svédországban lehetnek egymástól jelentősen elhatárolható, külön képzést igénylő vagy hazánkhoz hasonlóan, univerzális területek, ahol a diploma mindegyik tevékenység végzésére feljogosítja a végzett szakembereket.

Milyen kérdésekben fordulhatunk dietetikushoz?

Minden táplálkozást érintő kérdésben, amely az egészség fenntartására és a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatának csökkentésére irányul, dietetikushoz javasolt fordulni. Már kialakult betegség esetén, az egészség helyreállítása és/vagy a tünetek enyhítése a diétás étrend célja, amely szintén a dietetikus kompetenciája magán, kórházi vagy egyéb intézményi környezetben.

A dietetikus szakma védelme itthon és Európa-szerte

A fentiekben felsorolt dietetikai tevékenységek mind nagy felelősséggel járnak. Egy-egy megalapozatlan kezelés rövid- és hosszú távú egészségkárosodást okozhat, így elengedhetetlen, hogy csak a megfelelő képességekkel és tudással rendelkező szakemberek gyakorolják hivatásukat. Jelenleg a dietetikus szakma védelmének egyik eszköze a regisztrációs rendszer, amely Magyarországon és Európa több országában is működik. Hazánkban minden végzett szakember bekerül az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ által fenntartott alapnyilvántartásba, működési nyilvántartásra viszont csak akkor jogosult, ha bizonyítja állandó továbbképzését a területen.

Érdemes más országok, mint például Hollandia fejlett regisztrációs rendszerét is megemlíteni, ahol a minőségi/minősítési regiszterben („quality registration”) maradást egy ellenőrző bizottság hagyja jóvá a regisztrált szakemberek online dossziéi alapján. Ezek a dossziék a teljesített képzéseket és a munkahelyi tapasztalatokat foglalják magukban, illetve közvetlen összeköttetésben állnak egy ún. panasztételi bizottsággal is, amely a betegek visszajelzéseit kezeli. Idén a gyermekkori, időskori, pszichiátriai, akut és krónikus betegségekben szenvedő, valamint a megelőzés területére specializálódott dietetikus és táplálkozási szakértő megnevezések, illetve az azokhoz tartozó kompetenciák is beépítésre kerülnek a holland rendszerbe, amely időközönként felülvizsgálja majd, hogy az adott dietetikus megfelel-e a titulusához tartozó kritériumoknak.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)