Jump to content

Dietetikusok itthon és a nagyvilágban II.

2018. 02. 14. 12:58

A dietetikusok, másnéven táplálkozási tanácsadók, olyan szakemberek, akik segítenek az egészségünk számára legmegfelelőbb étrend és táplálkozás kialakításában. Mivel foglalkozik egy dietetikus? Mit tudhatunk meg tőlük?

A brit dietetikusok is hasonló rendszerben működnek, ugyanis minden végzett szakember az Egészségügyi Szakdolgozók Tanácsának regisztrált tagjává válik, ahol időről időre felülvizsgálatra kerül szakképzettségük és teljesítményük. A kezelt betegek bejelentett visszajelzései szintén ebben a rendszerben kerülnek feljegyzésre, összeköttetésben a regisztrált dietetikusok profiljával. Míg a Tanács feladata a lakosság érdekeinek védelme, a Brit Dietetikus Szövetség a szakemberek lehető legmagasabb szintű képzésének biztosításáért vállal felelősséget. A táplálkozástudományi szakértő, illetve szaktanácsadó megnevezés megszerzéséhez további képességeket kell elsajátítaniuk a jelentkezőknek – olyan emelt szintű dietetikai kompetenciákat, mint a kutatás területén szerzett tapasztalat, vezetői képességek, vagy a speciális szakterületen bizonyított kiváló munkavégzés. A dietetikus megnevezés egyes országokban törvény általi védettséget élvez, amely jelentősen erősíti a hiteles információáramlást, valamint a lakosság egészségi állapotának javítási lehetőségeit. A dietetika egy állandó változásban lévő tudomány, amely elvárja a szakemberek élethosszig tartó tanulását a regisztrációs rendszerek és képzések segítségével.

A dietetikus tevékenységének hatékonysága és megtérülése

A dietetikusok szerepe a lakosság egészségi állapotának javításában megkérdőjelezhetetlen. Az Európai Régió Élelmezés és Táplálkozási Cselekvési Tervében (EFNAP 2015-2020) lefektetett teendők, melyek a krónikus betegségek romló tendenciájának megállítását és Európa egészségi állapotának javítását célozzák, a táplálkozási szokások megváltoztatásában kompetens szakemberek, tehát a dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek munkáját igénylik. Az EFNAP mintájára az Európai Dietetikus Szövetség felállította az Európai Dietetikusok Cselekvési Tervét (EuDAP 2015-2020), melynek célja, hogy a dietetikusok szerepe és elköteleződése a lakosság tápláltsági állapotának javítása és a fenntartható egészség elősegítése érdekében minden színtéren megjelenjen. A dietetikai tanácsadás valós hatékonyságát és megtérülését Hollandiában mérték, eredményeiről „A dietetikai tanácsadás költséghatékonyságának elemzése” szolgál beszédes adatokkal.

A beszámolóból kiderül, hogy a dietetikusok által végzett tanácsadás számos társadalmi előnnyel bír, hiszen az egyén és családjának egészségi állapota javul, amely az egészségügyi ellátással járó anyagi teher csökkenésével és az egyén nagyobb termelőképességével jár együtt. Az elhízás és az ahhoz kapcsolódó betegségek kezelése 0,4- 1,9 billió euro szociális haszonnal járt öt éves periódus átlagában, Hollandiában. Minden 1 euróért cserében, ami a dietetikai konzultációra fordítódott, a társadalom 14-63 Eurót kapott vissza: 7-56 eurót az egészségi állapot javulásáért, 3 eurót a teljes egészségügyi ellátással járó költség megtakarításáért, míg 4 eurót a termelési hatékonyság javulásáért. Ennek következő lépéseként felmérésre került a rosszul/alultáplált kórházi ellátottak dietetikai kezelésének hatékonysága is. A kezelésre fordított 1 euró megtérülése a társadalom számára 3-22,6 eurónak bizonyult a gasztroenterológiai- és tüdőrákos betegeknél, 2,4-4,5 eurónak a fej- és nyaki területet érintő daganatos betegeknél, míg 1,2-1,9 eurónak az alultáplált idős betegeknél. Ha minden alultáplált beteg részesülne dietetikai ellátásban, az éves megtérülés 1,5-42 millió euro lenne a daganatos, míg 78 millió euro az idős alultáplált betegek esetében.

Ezek az adatok is azt bizonyítják, hogy a dietetikus szakma védelme, állandó fejlesztése, valamint a dietetikusok tevékenységének dokumentálása elsődleges fontosságú az elkövetkező években ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javítható, romló tendenciája megállítható legyen.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)