Jump to content

Miért van szükségünk tejre? II.

2018. 02. 21. 14:32

A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Fél liter tej fedezi a felnőttek napi javasolt energiabevitelének 12-15%-át, a fehérje- 20-25%-át, a zsír- 15-20%-át, a szénhidrát- 7-10%-át, a kalciumbevitelének 70%-át; a tej igen gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokat is egyaránt tartalmaz.

Egyéb lehetséges okok a tej és tejtermékek elégtelen mennyiségű fogyasztására

A laktózérzékenység a tejcukor emésztésének a zavara. A bélben termelődő laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya esetén a tej vagy azt tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása után puffadás, görcsös hasi fájdalom, szelesedés, valamint hasmenés jelentkezik. Gyakori a másodlagos tejcukorérzékenység, ami egy alapbetegség következtében alakulhat ki, ilyen például a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), lisztérzékenység, bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedések, sebészeti beavatkozások, daganatos betegeknél hasi besugárzás, egyes gyógyszerek szedése. Viszont, ezekben az esetekben sem javasolt a tej- és tejtermékek száműzése. A tejcukormentes vagy tejcukorszegény étrend megfelel a magyar táplálkozási ajánlásnak, tehát tartalmaz tejet és tejterméket, és úgy van összeállítva, hogy annak laktóztartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget. Ezért a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket laktózmentes vagy – az egyéni érzékenységet figyelembe véve – laktózszegény termékekre javasolt cserélni. A kamaszokon és fiatal felnőtteken megjelenő akne (pattanás) és a táplálkozás közötti összefüggéseket már régóta kutatják, de kevés bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a tej kizárása az akne kezeléséhez tartozna. Számos más ok is állhat a tej és tejtermékek elégtelen fogyasztása mögött, ilyen például a vegán (vagyis tej, tejtermékek mellett a tojást, húst, halat is kizáró vegetáriánus) táplálkozás, vagy a nem megfelelően összeállított fogyókúrás étrend, illetve az olyan téves szemlélet is, miszerint a tehéntej nem való az embernek.

Kevés kalcium

 A tej és tejtermékek nyomós ok (pl. tejfehérjeallergia) nélküli kiiktatása nem javasolt, mivel ennek az élelmiszercsoportnak az egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. A napi kalcium szükségletünket alapvetően tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel tudjuk fedezni. Ha a táplálékkal bevitt kalcium az élettani szükségletek kielégítésére nem elegendő, akkor a normál sejt- és szövetfunkciókhoz szükséges meghatározott vérkoncentráció eléréséhez a szervezet a csontokból vonja ki az ásványi anyagot. Ez kisebb csonttömeget okoz, amely csökkent csontsűrűség (osteopenia), csontritkulás kialakulásához vezet, és ezzel összefüggésben megnő a törések kockázata. Fokozott kalciumhiánynak vannak kitéve a tejallergiások, a laktóz- és gluténérzékenyek, a csontritkulásban szenvedők, a szoptató kismamák, a menopauzában lévő nők. Az étrenddel kevésbé lehet túladagolni a kalciumot, inkább a nagy dózisú étrend-kiegészítőkkel, különösen a D-vitamint is tartalmazó termékekkel, mivel ez a vitamin fokozza a kalcium felszívódását.

Otthoni tippek a tej és tejtermékek fogyasztásának a növelésére

  • A reggeli kávét igyuk tejjel, kávékrémpor vagy növény tejszín helyett.
  • Reggelizzünk müzlit/gabonapelyhet tejjel vagy joghurttal.
  • Az otthon csomagolt szendvicset bolondítsuk meg sajttal.
  • Tízóraira/uzsonnára válasszunk joghurtot/kefirt, vagy ha időnk engedi, készítsünk házi túrókrémet. • Folyadékbevitelnek is kiváló a gyümölcsös tejes turmix/smoothie.
  • Ebédre készítsünk sajtos húsokat vagy a tésztás, rakott, csőbensült ételekbe/-re szórjunk reszelt sajtot. A paradicsomlevest olasz módon, betűtészta helyett olykor reszelt sajttal is ehetjük.
  • Étkezések mellé a cukros üdítőitalok helyett igyunk egy pohár tejet, vagy ha az édes ízt kívánjuk, készítsünk kakaót.
  • Legyünk jó példák gyermekeink számára, és igyuk meg mi is a tejadagunkat.
  • Ne felejtsük el, hogy a zsírszegény tejtermékek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a zsírosabbak.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)