Jump to content

Mit ehet, aki cukorbeteg?

2018. 03. 05. 10:00

Napjainkban egyre többen szenvednek a cukorbetegségtől. Nagyon fontos odafigyelni, hogy miből mennyit fogyasztunk, kerülni kell, a vércukorszint emelését, törekedni kell a szintentartására. Éppen ezért számtalan finomságot nélkülözni kell az étrendből...

Ezeket a finomságokat bátran fogyaszthatod, ugyanis a vércukorszintre kedvező hatással vannak!

Fahéj

Ez a közkedvelt fűszernövény számtalan finomabbnál finomabb étel aromáját és különlegességét adja, azoknak sem kell lemondani róla, akik cukorbetegségben szenvednek. A fahéj számtalan jótékony hatással rendelkezik. Már napi 1g fahéj csodákat művel a szervezettel. A fahéj csökkenti a koleszterin, a trigliceridek, (A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását.) és az LDL ("rossz" koleszterin,melynek emelekedése esetén megnő a szívinfarktus és az agyvérzés, valamint az érelmeszesedés kockázata) szintjét. Mindezek mellett, a vércukorszintet is csökkenti, így bátran fogyasztható cukorbetegség esetén is. Mindezek mellett, a fahéjban található króm és ásványianyag tartalom az inzulinnal együtt közreműködik a szervezet szénhidrát anyagcseréjében.

Áfonya

Magas rosttartalma kiváló hatással van a szervezet glükózszintjére. Az áfonya kutatások szerint, remek orvosság depresszió és stressz esetén, csökkenti az ezekkel járó kellemetlen tüneteket, megnyugtat és energiával tölt fel. Javítja a koncentrációs képességet és a memóriát. Antocián tartalmának köszönhetően elősegíti a zsírsejtek lebomlását, valamint a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon, az adinpoectin termelődését.

Étcsokoládé

Bár sokan azt gondolnák mivel az étcsokoládé is édesség, így nem ajánlott a fogyasztása cukorproblémák esetén. Azonban a magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé bátran fogyasztható. A csokoládéban található flavonoidok csökkentik az inzulinszintet, növelik az inzulin iránti érzékenységet, és csökkentik az éhségérzetet.  Az étcsoki jótékony hatása 50%-os kakaótartalomnál már bizonyított. Ennél gyengébb minőségű csokoládék esetén, a hatás is csökken. Minél nagyobb a csokoládé kakaótartalma, és minél kevesebb tejet tartalmaz, annál jobban védi szív- és érrendszerünket, valamint megőrzi az erek rugalmasságát, és gátolja a vérlemezkék összetapadását.

Dió

A dió remek csemege, hiszen a benne található alfa-linolénsavnak köszönhetően jótékonyan hat a szív-és érrendszerre, csökkenti a vérnyomást, valamint az infarktus kialakulásának kockázatát. Magas vitamintartalmának köszönhetően, kiváló antioxidáns, így csökkenti a gyulladásos megbetegedések kialakulását is. Cukorszint szintentartására is alkamas, valamint csökkenti a cukorbetegség következtében kialakuló szívpanaszok kockázatát.

Spenót

A benne található vitaminok és ásványi anyagok segítenek megelőzni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint a már kialakult betegség tüneteit is enyhítik. A spenót igen gazdag, K-vitaminban, kalciumba, kaliumba, foszforban, cinkben, és magnzéiumban. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok mind elősegítik a szervezet egészséges működését. A spenótban található flavonoidok normalizálják az inzulinszintet.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)