Jump to content

Fogadd el Önmagad olyannak, amilyen valójában vagy...

2018. 03. 13. 11:41

Az önbizalom erősítése nem megy egyik napról a másikra, de megéri  fáradozni miatta, ugyanis azok az emberek,akik önbizalommal rendelkeznek, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozott életet élhetnek,mint azok, akik nem tudják elfogadni önmagukat ezzel megnehezítve a mindennapjaikat.

Mit tehetünk azért, hogy harmóniában éljünk Önmagunkkal?

Állj minden nap a tükör elé, nézz bele a szemedbe és ismételd el többször magadnak, hogy „Szeretem magam”, „Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok”. „Bízom magamban.”Ugyanis minél többször hallja ezeket az agyunk, minél erősebben hiszünk a kimondott szavak erejében, annál jobban rögzül agyunkban, belekúszik a gondolatainkba és végül valójában elhisszük.Ez az egyik legjobb és leghatékonyabb módja az önmagad elfogadásának, erősítésének, bíztatásának. Ez a módszer a stresszt is segíthet elűzni.

Ne akarj más lenni...

Minden ember más és más, van aki szebb, van aki okosabb, de senki nem tökéletes. Lehet,hogy az az ember, akit te tökéletesnek gondolsz, éppen rád irigykedik. Nem ítélhetünk felszín alapján, főleg nem úgy,hogy ezzel magunkat értékeljük alul. Ezek az érzések kisebbrendűségi komplexust válthatnak ki. Persze vannak olyan tulajdonságok, képességek, melyekkel mások rendelkeznek, mi pedig nem, de hidd el, benned is van számtalan olyan külső, belső tulajdonság, ami csodálatossá, különlegessé, értékessé tesz. Gondoljuk végig, mik ezek, mondjuk ki, szemléljük meg magunkat. Lássunk a negatív érzések, gondolatok mögé. Sok ember valamiféle korábbi megrázkódtatás, atrocitás, lelki sérelem miatt válik önbizalomhiányossá. Tudatosítsuk elménkben,hogy az már a múlt és koncentráljunk a jövőnkre, tekintsünk rá tiszta lapként, gondoljunk csak a szépre és a jóra.

Nincs még egy olyan ember Földön mint Te.Mindenki máshonnan jött, más a családi háttere, más körülmények közül indult, más adottságokkal és képességekkel rendelkezik. Az életünk során a különféle hatások természetesen formálnak minket, és terelgetnek a megfelelő úton. Fogadd el az utad, legyél elégedett önmagaddal, mindazzal, amit eddig elértél. Legyenek céljaid, szemléld a jövőd úgy, mint egy izgalmas kalandot. Vágj neki megfelelő mennyiségű bátorsággal, merészséggel, kalandvággyal és fogadd el magad olyannak amilyen vagy. Hiszen te is különleges, egyedi és értékes vagy!

Koncentrálj az erősségeidre...

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat. ó Fókuszáj azokra a tulajdonságokra, amiket mások szeretnek benned, amiket te szeretsz önmgadban, amikre büszke vagy, amikben igazán jó vagy. Segíthet,ha összeírsz legalább 15-20 olyan dolgot, amire büszke vagy, ami  pozitív érzésekkel tölt fel, ami tetszik magadon és amit szeretsz önmagadban.

Ne kritizáld önmagad, ne tegyél szemrehányást, ha valami elsőre nem úgy alakul,ahogy tervezted. Az önbizalomnövelés kiváló eszköze a sikerélmény. Törekedj a sikerekre! Keress magadnak új kihívásokat, amik megerősítenek szellemileg és fizikálisan. Gondold át, és jegyezd fel azokat az eseményeket, amikor valamilyen sikert, eredményt értél el, mik voltak azok a pillanatok, amik örömmel és elégedettséggel töltöttek el. Ezt a listát hetente vedd elő és olvasgasd végig, előbb-utóbb elkezded értékelni önmagad, és büszke leszel a képességeidre.

Csak egyenesen!

A kinézetünk jelentős mértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy elégedett a külsőddel, ám ha adsz magadra, gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a rendezett öltözködésre, ezáltal mind önbizalmad erősíted. Pszichológiailag igazolt tény, hogy bizonyos testi változtatásokkal, belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis, ha az önbizalmad szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad emeld fel a fejed, mosolyogj a világra, s meglátod a világ is visszamosolyog rád.

 

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)