Jump to content

Így teremts harmóniát tested és lelked között!

2018. 03. 14. 11:21

A lelki egyensúlyúnk és belső békénk megtalálásának a legjobb módja a meditáció, ami nem csak  harmóniát teremt, de a nem kívánatos stresszel is felveszi a harcot.

Sokan úgy gondolják nincs idejük a hétköznapok során elvonulni és meditálni, azonban 4-5 perc is bőven elegendő arra, hogy kicsit önmagunkba nézzünk és kizárjuk a környezetünket. Ha úgy gondolod nincs egy olyan hely, ami tökéletesen megfelelne a feltöltődésre, nincs más teendőd, mint kialakítani egy saját meditációs kuckót otthonodban. A legfontosabb, hogy válassz egy olyan helyet a házban, lakásban, ami nem központi hely a család számára, ezért a nappalit és a konyhát célszerű kihagyni.

Hol meditáljunk?

Ha a lakás egy légterű, akkor mindenképp egy sarkot válassz, lehetőleg személyiségtől függően, amennyiben a nyugodt típust képviseled, az egyik legfényesebb sarkot válaszd, ugyanis a meditációs állapotban a napfény és segít pihentetni és ellazítani. Ha személyiséged inkább komorabb, akkor meditálj sötétebb sarokban. Mivel a meditáció során ülünk, ezért fontos, hogy a lehető legkényelmesebb ülőalkalmatosságot válaszd a kuckódba. Ez lehet egy párna, egy kényelmes fotel, egy jógamatrac, a lényeg, hogy mindig kihúzva, egyenes háttal ülj!

Mire figyeljünk?

A falak színe is befolyással van a hangulatunkra, célszerű a legvilágosabb, megnyugtatóbb fal közelében kiépíteni a meditációs kuckónkat. A vörös, piros, narancs, színek ugyanis élénkítő hatással vannak. Ami a hétköznapok során nem probléma, de amikor az ellazulás és relaxáció a cél, akkor célszerű ezeket elkerülni.

Vegyük körbe magunkat kuckónkban gyertyákkal, illóolajokkal, mécsesekkel, füstölőkkel, esetleg olyan képekkel, melyek látványa megnyugtatja testünk-lelkünk. Egy jól megválasztott illat, ugyanis segíti a koncentrációt és ellazít. Ilyen lehet például a citromfű, narancs, levendula, vanília. A legfontosabb, hogy a meditációs sarok rólad szóljon, úgy alakítsd ki, ahogy neked kényelmes, ami neked tetszik. Hiszen itt a cél, hogy mindig jól érezd magad, és kikapcsolj. A dekorációs elemek fokozhatják a komfortérzetünket, azonban arra ügyelj, hogy ne zsúfold túl, mert akkor gátat emelsz az energiák szabad áramlásának. Végezetül, ha sikerült megtalálnod a tökéletes helyet, berendezted kedved szerint, nincs más dolgod, mint keresni egy kellemes, megnyugtató meditációs zenét, amivel elnyomhatod a környezet zajait.

 

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)