Jump to content

Hogyan hat ránk, ez a szeszélyes időjárás?

2018. 03. 19. 14:40

Egyik nap még tavaszodik, másnapra hó borítja az országot. Ezt a szeszélyes időjárást azok, akik frontérzékenyek igen nehezen viselik. Milyen problémát okoz a frontérzékenység és az időjárás változás?

A frontérzékenység mögött a jelentős hőmérsékletváltozás, a légnyomás, páratartalom és szélerősség változása, valamint a csapadékképződés állhat. Hazánkban egyre több a hideg-meleg front,-ciklon átvonulás. Melyet az arra érzékenyek, rendre megszenvednek. A szervezet általában 1-2 hét alatt igazodik a megváltozott éghajlati viszonyokhoz, melyek befolyással vannak immunrendszerünkre, vérnyomásunkra, kedélyállapotunkra, és hormonháztartásunkra. Amennyiben a hőmérséklet, a páratartalom és a légnyomás megváltozik, a szervezet lassan tud, csak alkalmazkodni a hirtelen változáshoz.

A frontérzékenység egyénenként változó, különféle tüneteket észlelhetnek az arra hajlamosak. Van, akinél a kedélyállapotában áll fent változás, hisztisebb, nyűgösebb, frusztráltabb, vagy feszültebb lesz az időjárás változás következtében. Míg mások korábbi sérüléseiket érzik újra és újra. (Kéz-, lábtörés). Gyakoriak ilyenkor a reumás panaszok, és a depresszióra való fogékonyság is. Természetesen nem minden esetben tudható be a frontoknak a hirtelen jött kedélyállapotváltozás, a fáradtság, a fejfájás és az alvászavarok, minden esetben meg kell vizsgálni, hogy nem állnak-e szervi problémák a hátterében.

Főként a nőkre jellemző...

Statisztikák szerint, a frontérzékenység leginkább a nőkre jellemző, hiszen idegrendszerük sokkal érzékenyebben reagál bizonyos változásokra (mint pl. az időjárás változás) , mint a férfiaké. Mivel szervezetünk és a környezet kölcsönhatásban áll egymással, így az arra fogékonyabbaknál elkerülhetetlenek a kellemetlen panaszok. Különösen azokat terheli meg a hőmérsékletváltozás és a front, akiknek az immunrendszere gyengébb, különféle szív- és érrendszeri, reumatikus és hormonális panaszokkal küzdenek, mentálisan kimerültek, illetve stresszel és szorongással teli életmódot folytatnak.

Milyen frontok hatnak ránk?

A melegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom megemelkedik, a légnyomás azonban csökken. Az arra érzékenyek vérnyomásproblémákkal, migrénes fejfájással, valamint negatív kedélyállapot változással számolhatnak. Míg hidegfront esetén a hőmérséklet csökken, a páratartalom és a légnyomás azonban megnő, ilyen esetben reumatikus, ízületi problémákkal, valamint gyomor és epe panaszokkal kell számolni.

Front esetén, a szülések és a balesetek száma is megnőhet, ugyanis a hormonháztartásra és a koncentrációs képességekre is hatással vannak az átvonuló frontok. A reakció idő lelassul, az embereken úrrá lehet a figyelmetlenség, nyugtalanság.

Mit tehetünk ellene?

Az egészséges, vitaminban gazdag táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, a sport és a rendszeres mozgás, valamint a különféle stresszkezelő módszerek alkalmazása mind segíthet átvészelni a frontokkal teli időszakot. Sétával, szabadtéri programokkal remekül hozzászoktathatjuk szervezetünket az időjárás változáshoz.Mindezek mellett kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást, és törekedjünk arra, hogy testünk minden nap végén kikapcsoljon, feltöltődjön, relaxáljon. Próbáljuk ki a masszázst, a jógát, a meditációt, szaunázást és egyéb testet-lelket feltöltő, nekünk tetsző relaxációs módszert.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)