Jump to content

Mi az a homoktövis és mire jó?

2018. 03. 19. 14:44

A homoktövis bátran nevezhető napjaink egyik legértékesebb gyógynövényének, ugyanis magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, számtalan problémára megoldást kínál. Kapszula, tea, tabletta, zselé, olaj, és őrlemény formájában is kapható. A homoktövis minden évszak jellegzetes betegségeire gyógymódot nyújt.

Miben rejlik az ereje?

Influenza, nátha és egyéb vírusos megbetegedésnél napi fogyasztása ajánlott, míg egészséges időszak idején vitaminpótlásra is kiváló. A homoktövisben számtalan vitamin, A-,C-,B1-, B6-,E-, és K-vitamin,valamint magnézium, vas, kálium, szerves savak, karotinoidok, flavonoidok is megtalálhatóak. A homoktövis olaja, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, mint a linolénsav, melyet omega3 típusú zsírsavnak nevezünk. Rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, kiválóan hat az egészségre, gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatással bír. A homoktövis olaj antibakteriális hatása miatt, kiváló „ferőtlenítőszer” különféle fertőzések, pl. torokgyulladás, mandulagyulladás, orrnyálkahártya gyulladás esetén. Mindezek mellett, gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Különféle sebek, horzsolások, égési sérülések esetén, segít a bőr regenerálódásában és gyorsítja a sebgyógyulást.

Mikor segít?

Különféle gyomorbántalmak esetén is ajánlott a fogyasztása, ugyanis kedvezően hat a gyomorra, valamint megóvja a májat. Gyomorfájdalom, -hurut, bélgyulladás esetén is hatásos megoldás. A homoktövis rendkívül gazdag C-vitaminban, ezáltal erősíti és védi immunrendszerünket, enyhíti a lázas, megfázásos betegségeket, gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Fokozza az agyagcserét, segíti a zsírégetést, valamint csökkenti a narancsbőr és a ráncok kialakulását. Erősíti a bőr kötőszöveteit, gátolja a bőrbetegségek kialakulását, E-vitamin tartalmának köszönhetően ápolja a száraz, berepedezett, és igénybe vett bőrt, visszaadja a bőr rugalmasságát, ugyanis beépül a bőr alatti szövetekbe. Mindezek mellett, gátolja a hajhullást. Számos jótékony hatása miatt, a homoktövis szépítőszerek fontos alapanyagává vált. Nyáron napolajként is használható, ugyanis megvédi bőrünket a nap káros sugaraitól, a leégéstől, kipirosodástól és hámlástól.

A homoktövis télen-nyáron védelmet nyújt szervezetünk számára, ugyanis nagy dózisban pótolja a szervezetből hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. Télen a meghűlés ellen kiváló, nyáron a különféle allergiák kiküszöbölésére is remek választás. Fogyasztásával néhány hét alatt megszüntethetőek az allergia kellemetlen tünetei. Fontos azonban megjegyezni, hogy a homoktövis alapú készítmények használati útmutatóját, mindig olvassuk el, és tartsuk be az előírt mennyiségeket. Nagy mennyiségben ugyanis, hasmenést is okozhat. Továbbá terhes nőknek , 12 év alatti gyermekeknek és szoptatós kismamáknak a homoktövis fogyasztása NEM AJÁNLOTT! A nagy mennyiségű fogyasztásánál fellépő hasmenésen kívül, más mellékhatása nem ismeretes.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)