Jump to content

Hirtelen hajhullás, mi okozhatja?

2018. 03. 20. 15:14

 Testünk az állandó stresszhatásokra különféle reakciókkal válaszol, az egyik ilyen kellemetlen probléma lehet a hajhullás.

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Előfordulhat, hogy a hirtelen bekövetkező hajhullás hátterében valamiféle betegség áll, ezért, ha ezt a problémát észleljük, azonnal keressük fel háziorvosunkat. Ha szervi elváltozást, és bármilyen féle betegséget kizárhatunk (orvosilag alátámasztva), akkor bizony a probléma forrása lelkünkben keresendő. Ezesetben próbáljuk feltárni, mik azok az élethelyzetek, szituációk, stresszforrások, melyekre szervezetünk ilyen módon reagálhat.

Egy kis stressz akár ösztönzőleg is hathat az emberre, ugyanis a munkahelyi kihívások, az otthon elért sikerek, a leküzdött akadályok és egyéb olyan helyzetekben elért sikerélmények, melyeket korábban stressz előzött meg, sokkal nagyobb önbizalmat, pozitív élményt, jó érzést nyújtanak az embernek. Ha viszont folyamatosan káros, negatív és lélekromboló stresszhatások érnek minket, akkor testünk ebbe belebetegedhet. A sok stressz lehet az okozója különféle szív-és érrendszeri problémáknak, növelheti az infarktus kockázatát, okozhat mindezek mellett, gyomorfekélyt,emésztési problémákat, szorongást, frusztrációt, sőt az egész immunrendszerünket meggyengíthei. Stresszhatás következtében testünkben megnő a kortizolszint (stresszhormon) , mely hatására erőteljesen verejtékezhetünk, szívverésünk felgyorsul, pulzusszámunk megnő, nehezebben vesszük a levegőt, és legszívesebben menekülnénk az adott szituációból.A testünk-lelkünk különféle tüneteket és betegségeket képes produkálni ezeknek a káros hatásoknak következtében.

A stressz és a hajhullás...

Az egyik leglátványosabb stressz elleni reakció a hajhullás, mely többféle képpen is megnyilvánulhat a „beteg” életében. Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a stressz hatására az egész haj hullásnak indul. Ez azzal magyarázható, hogy fokozott stressz hatására a hajhagymák növekedési fázisa megáll, és átállnak egy úgynevezett nyugalmi állapotra, melynek következtében könnyen kihullanak. Ha elmúlik az intenzív stressz hatás, körülbel 4-5 hónap alatt képesek regenerálódni, és újra növekedésnek indulnak. Másik formája a hajhullásnak a foltos hajhullás, ezesetben a fejtetőn szorványosan, foltokban, kör alakban eltűnik a haj. A foltos hajhullás hátterében genetikai problémák, autoimmun betegség, immunrendszer védekezőképességének hiánya és fokozott stressz is állhat. A hajhagymákat, az immunrendszerbe jutott káros sejtek megtámadják, ennek következtében a haj kihullik. Ha immunderszerünk védekezőképességét helyre tudjuk állítani, valamint sikerül kizárni a káros stresszforrásokat, akkor a haj jó eséllyel újra növésnek indul. Végül, de nem utolsó sorban, a hajhullás okozója lehet, maga a stressztől egyre inkább szenvedő egyén. Ugyanis mentális zavart okozhat a folyamatos romboló hatás, mely következtében a beteg kitépkedi a saját haját. Ezt nevezzük trichotillomániának. Ez egy olyan kényszerbetegség, mikor a beteg csavargatja, húzgálja, kapargatja, tördeli, tépkedi a haját, egészen addig még az állandó irritáció hatására láthatóan ki nem hullik. Ezesetben sürgősen szükség van pszichológus segítségére, ugyanis ebben az előrehaladott állapotban a beteg egymaga, nem fogja tudni megoldani a problémákat.

Természetesen a hajhullást nem foghatjuk csak és kizárólag a stresszre, de a fent említett eseteknél valóban a stressz a fő kiváltó oka. Mindemellett okozhatja pajzsmirigyprobléma, vitaminhiány, genetikai betegség, daganat, vese-,májbetegség, gyulladások a szervezet különböző részein. Minden esetben fontos az orvosi segítség igénybevétele, legyen szó háziorvosról, vagy pszichológusról. Fontos, hogy figyeljünk oda magunkra, környezetünkre, barátainkra. Egy kis odafigyeléssel és orvosi segítséggel ugyanis még csírájában elfojthatóak a problémák és megoldást lehet találni a stressz okozta kellemetlen tünetekre. A legfontosabb, hogy higyj magadban, akard a gyógyulást és fogadd el mások segítségét.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)