Jump to content

Körmünk figyelmeztet a "veszélyre"!

2018. 04. 10. 15:56

Egy ápolt, szép és egészséges köröm nem csak esztétikus, de azt is jelzi, hogy nincs szervezetedben lappangó betegség, vagy esetleges vitaminhiány.

A köröm, ha szervezetünkben betegség lappang, a betegség fajtájától függően különféle elváltozásokat produkál. Éppen ezért, ha körmeink állapota megváltozik, romlásnak indul érdemes azonnal szakemberhez fordulni. Maga a köröm egy rugalmas szarulemez, amely a bőr irharétegének módosult részéhez, másnéven a körömágyhoz rögzül. A körmök felső rétegét elszarusodott sejtek alkotják, a körömgyökér alatti részen pedig körömcsírák találhatóak. A köröm szarurétege lapos, pikkelyes alakú sejtekből áll. Körmünk a kéz- és a lábujjakon folyamatosan nő, igaz a lábakon a növekedési ideje lassabb. Fontos megjegyezni, hogy a köröm önmagában nem élő szövet, az alatta található rétegek viszont azok, így, ha ezeket fertőzés, szennyeződés éri, a köröm felszínén is megjelennek a probléma okozta elváltozások. Kutatásokkal igazolták, hogy a körmök nem csak az aktuális egészségi állapotot, de a múltbeli problémákat és a genetikusan öröklött betegségeket is jelzik.

Milyen az egészséges köröm?

Az egészséges köröm normál esetben rózsaszínű és kissé domború, felületén nincsenek elszíneződések, repedezések, barázdák. Azonban, ha bármiféle változást tapasztalunk, fennáll a lehetősége, hogy fertőzés, betegség áll a hátterében. A leggyakoribb elváltozások a körmökön, a kereszt, vagy hosszanti barázdák, különféle elszíneződések, dudorok, gördöcskék, berepedezések, vagy fehér pöttyök. A körmön lévő barázdák krónikus betegségekre, idegi problémákra, vérszegénységre és fertőzésre is utalhatnak. A hosszanti barázdák elsősorban anyagcsere zavart jelezhetnek, míg a kereszt barázdák fertőzéses betegségek, mentális zavarok jelei lehetnek. Ha a hosszanti barázdákon túl, a köröm felülete hullámossá válik, az szív- és érrendszeri problémát is jelezhet. A körömelszíneződés nem csak esztétikailag zavaró, veszélyes dolog is, mert hátterében többnyire gombás fertőzés áll. Egyes körömlakkok is okozhatnak elszíneződést, ha túl sokáig vannak a köröm felszínén. Viszont a barnás, sötétebb sárga köröm hátterében minden bizonnyal gomba áll. Körömgombán kívül, a sárga köröm hátterében májbetegség, cukorbetegség és nyirokrendszeri problémák is meghúzódhatnak. A fakó, sápadt körmök vashiányt és veseproblémákat jelezhetnek. A vörös körmök szívbetegségre utalnak, a kékes körmök pedig oxigénhiányt jeleznek. Továbbá asztma,légúti panaszok és keringési problémák esetén is kékül a köröm. A szürke körmök szívbetegség, étkezési zavar, artritisz és glaukóma előjelei is lehetnek.

A gödröcskéknek nevezett apró bemélyedések abban az esetben ártalmatlanok, ha nem jelentkeznek mindkét kéz körmein. Ellenkező esetben, pikkelysömör vagy ekcéma tünetei is lehetnek. A kanálköröm hátterében a nem megfelelő étrend, vas- és vitaminhiány áll. A köröm berepedezettsége, és törékenysége, hátterében pajzsmirigy problémák, A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is állhat, melyek hatására a köröm puhává válik. Ha szervezeted egészséges a körmöd ellenálló, erős, masszív és repedezésmentes. A fehér pöttyök a köröm felületén minden esetben vitaminhiányt jelenznek. Ritkább esetben előfordulhat, hogy a körömből karomszerű képződmény lesz, mely súlyos mérgezést, és szifiliszes megbetegedést jelezhet. A megvastagodott köröm hátterében szív- és érrendszeri probléma, valamint keringési zavar húzódik. C- és B-vitamin hiány esetén a köröm felülete felpöndörödhet, felhasadhat, rojtosodhat, ez ellen étrend és életmódváltással védekezhetünk. A legtöbb esetben elég, ha több vitamint juttatunk a szervezetünkbe, és változtatunk az étkezési szokásainkon.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)