Jump to content

Vedd fel a harcot a rovarok ellen!

2018. 04. 10. 15:48

Beköszöntött a jó idő, végre levehetjük a kabátokat, azonban a jó idővel együtt a szúnyogok és egyéb bogarak is megelentek, akik ki is használják, hogy az emberen egyre kevesebb a ruha, és előszeretettel csípkedik testünket.

Séta közben, a természetben, a szúnyogírtó kencéken kívül nem tudunk ellenük védekezni, de otthonunkban a klasszikus szúnyoghálón túl, különféle virágokkal is elűzhetjük a nem kívánatos vérszívókat. Az egyik legismertebb növény mely garantáltan elűzi a kellemetlen szúnyogokat a muskátli. A legtöbb erkélynek és kertnek az éke, ugyanis az időtálló kalsszikus muskátli nem csak szép, de hasznos is. Virágának illata nem csak a vérszívók, de a darazsak ellen is hatásos. Nyáron nagy előnye, hogy viszonylag igénytelen növény, ami azt jelenti, hogy bírja a meleget és a napfényt, de a virágok leszáradásának megelőzése érdekében tegyük félárnyékos helyre. Figyeljünk rá,hogy ne locsoljuk túl, ugyanis az könnyen elrohasztja a virág szárát.

A másik kalsszikus virág, amit nem kell senkinek sem bemutatni, a levendula. A levendula illatanyagai a rovarokat taszítják, nem csak a molyok, de a szúnyogok ellen is hatásosnak bizonyul. A levendula illata igen kellemes, megnyugtató, ezért az erkélyek, kertek, de még a lakás dísze is lehet. Nem csak szép, de nagyon hasznos is. A levendula jól bírja a meleget, az öntözésével sem kell sokat bajlódni, csak a földjére kell figyelni, amikor kiszáradásnak indul, akkor kell újra megöntözni. Arra figyelj, hogy még a legyek, molyok, és szúnyogok nem kedvelik a kellemes levendula illatot, addig a méheket magához vonzza. Ha nem piszkáljuk őket, akkor a méhek nem fognak csípni.

A mentafélék igen közkedvelt konyhakerti növénynek számítanak, a rovarok azonban nincsenek elragadtatva az illatuktól. A menta megállja helyét a kertben, erkélyládában, és a konyhában egy cserépben egyaránt. Nagyon vízigényes növények, arra figyelj, hogy mindig locsold. Szeretik a fényt, de nem szabad közvetlen és állandó napsugárzásnak kitenni, ugyanis könnyen elfonnyadhat. A mentát főzéshez, sütéshez, koktél és limonádékészítéshez is felhasználhatod, míg te kedvedre használod, addig a szúnyogok menekülni fognak előle.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)