Jump to content

Egyre gyakoribb probléma a laktózérzékenység...

2018. 04. 18. 11:31

Puffadás, hasi görcsök, kiütések, kellemetlen érzés a gyomor tájékán? Ha gyakran érzed ezeket a tüneteket, tejes ételek és italok fogyasztása után, előfordulhat, hogy laktózérzékeny vagy.

Magyarországon kb. 3millió embert érint a tejcukor érzékenység. A probléma forrása a laktóz, más néven tejcukor, amely egészséges embereknél a laktáz enzim segítségével lebomlik a vékonybélben. Intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a laktáz enzim aktivitása csökken, vagy teljesen hiányzik szervezetünkből, ez esetben ugyanis, nem sikerül lebontanunk a tejcukrot, amely a bélcsatornában pang, vizet von magához, és ez eredményezi a nem kívánt tüneteket.

Az újszülötteknél előfordulhat laktázhiány, ami nagyon veszélyes is lehet, hiszen az anyatejben is található laktóz. Ezt a gyermek érdekében minél előbb orvosolni kell speciális tápszerrel, ugyanis a súlyos hasmenés következtében az újszülött az életét is vesztheti. A laktózintolerancia általában 6 éves kor felett jelentkezik, a kor előrehaladtával gyakoribb az előfordulás esélye. Ugyanis a bél nyálkahártyájának laktáz termelése folyamatosan csökken, így a gyakori tejes ételek fogyasztása esetén, a tejcukor megemésztése nehézkessé válik a szervezet számára. A laktózérzékenység tünetei lehetnek a hasmenés, hányás, erős gyomorgörcs, puffadás, gázképződés. Ezek a tünetek a tejcukrot tartalmazó ételek és italok elfogyasztása után fél órával általában már jelentkeznek.

Örökös probléma egy laktózérzékenységben szenvedő ember számára, hogy mindig oda kell figyelnie hol és mit ehet. Bár már a legtöbb helyen ügyelnek a különféle étel intoleranciákra, még mindig komoly tervezést igényel a betegek házon kívüli étkezésének megoldása. A laktózintolerancia speciális, tejcukormentes diétával, vagy laktáz enzim tartalmú tablettával orvosolható. Érzékenység esetén érdemes kerülni a hagyományos tejszín, tej, joghurt, kefir és túró fogyasztását. Azonban egyre több helyen elérhetőek ezek a tejtermékek laktózmentes verzióban.

Ha öröklött laktózérzékenységben szenvedünk, akkor sajnos nem lehet visszafordítani ezt az állapotot, azonban diétával és megfelelő odafigyeléssel együtt lehet vele élni.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)