Jump to content

Tojással tökéletesedj!

2018. 05. 08. 19:00

Az étrendünk fontos tartozéka a fehérje, amelynek egyik legáltalánosabb forrása a tojás. Vannak, akik napi szinten fogyasztják a tojást, és vannak, akik alig fogyasztják azt, mert megemeli a vér koleszterinszintjét. Mások eszik, de vagy csak a sárgáját, vagy csak a fehérjét.

Fehérjeforrás
Többféle módja van a tojásfogyasztásnak, és az biztos, hogy őseink alapélelmének is számított. Ha kétségeid vannak afelől, hogy a tojás hasznos tápanyag-e a szervezetednek vagy sem, akkor most jól figyelj. A tojásfehérje nemcsak proteint tartalmaz, ugyanis annak nagy része főleg vízből áll. E két alkotórészből áll a fehérje, vagyis se vitamint, se pedig szénhidrátot nem tartalmaz. A tojásfehérje fogyasztásával a legmagasabb értékű fehérjét nyerjük, amit az emberi szervezet jól le tud bontani és fel tud használni. A tojásfehérjéből nyert aminosavak hasznosak, mindegy, hogy azt nyers, sült vagy főzött formátumban visszük be a szervezetbe.
A fehérje mindenképp szükséges, mert egy olyan anyagot tartalmaz, amely fontos szállító fehérje. Ezenkívül olyan anyag is megtalálható benne, amelyik azt szolgálja, hogy a tojást megvédje a kórokozóktól. 

A sárgája is fontos
Egy tévhit miatt sokan szétválasztják a tojás sárgáját a fehérjétől, és a sárgáját meg sem eszik, mondván, abban túl sok a zsír. Ez nemcsak nem így van, de még pazarlás is, hiszen tele van hasznos tápanyaggal, vitaminnal, nyomelemmel. A tojássárgája Omega 3 zsírsavat tartalmaz, amelynek hiányában felborulhat a hormonháztartás, valamint megérezhetik izmaink és ízületeink is, mert sokkal sérülékenyebbé válhatnak.
Mivel hazánkban érvényes az, hogy alig fogyasztunk halat, amelyben nagyon sok Omega 3 zsírsav található, így nekünk a legjobb forrás erre a tojás. 

Érvek a tojás mellett
Mindenre igaz a mértékletesség, így a tojás fogyasztásában is erre kell ügyelni, mert ha túl sokat fogyaszt belőle az ember, akkor a B7-vitamint is megköti a szervezetben. Amennyiben sok tojást eszünk, fogyasszunk mellé olyan ételeket is, amelyben több a B7-vitamin, hogy ne alakuljon ki hiány a szervezetünkben.
Volt időszak, amikor sokan teljességgel kihagyták étrendjükből a tojást magas koleszterintartalma miatt. Az emberek „rossz koleszterinjének” termelését maga a szervezet végzi, és nem a bevitt táplálékkal kerülve okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Amennyiben nem esünk túlzásokba és nem eszünk sok tojást mellé pedig még más telített zsírsavat, azzal nem fogjuk megemelni a vér koleszterinszintjét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | safebee.com, incubate.twinmarkmedia.com, coach.nine.com.au/képek)