Jump to content

A következő lecke: NEM

2018. 05. 11. 19:00

Annyiféle szerepnek kell megfelelnünk, és ezt már tennünk kell gyerekkorunktól kezdve. Csoda, hogy néha a testünk és az elménk is azt mondja: NEM?! Egyáltalán nem az, de időnként ne csak a testük tegyen így, hanem a szánk is.

Nem vagy rossz ember, ha egy nap nem akarod az egész környezetedet, netán az egész világot megmenteni, kimenteni, segíteni, szolgálni. Nem, nem vagy rossz akkor sem, ha valakinek azt mondod, hogy ma nem vagy képes meghallgatni. És nem, akkor sem vagy rossz, ha mindehhez nem vágsz mindig jópofát. Olykor kell egy kis önzőség. Vagyis az, hogy tudj NEMet mondani bárkinek és bármire.

Csak három betű: NEM. Mégis a gyakorlatban sokaknak olyan nehezen megy a kimondása, gyakorlása, hogy attól saját életüket felaprózzák, megnehezítik.

Teréz anya nyomdokában
Sehol nincs az előírva, hogy az életnek nehéznek kell lennie. Nevezhetjük karmának, sorsnak, életútnak, hogy egyesek élete könnyebb, mások élete pedig nehezebb, de az ember mindig ott van benne, mint főszereplő. Sok mindent tudunk alakítani, és ha nem a mi javunkat szolgálja valami, az feledni érdemes. Ez nem önzőség ez, hanem az élet igenlése. Ami a lelkünkre és a testünkre is mérgezően hat, azt ösztönösen kerüljük. Jogunk van eldönteni, hogy kit hallgatunk meg, kinek segítünk.
Közel sem arról van szó, hogy ezentúl a kisujjunkat se mozdítsuk meg, ha valaki segítséget kér tőlünk, azonban meg kell tanulni egy nagy és fontos leckét. Néha muszáj kimondani a NEMet.
Magára vállalhatja valaki annak szerepét, hogy mindenkin segít, és nem utasít vissza semmilyen kérést sem. Ettől azonban nem biztos, hogy nő az emberi értéke, mert a környezet számára ez annyira megszokott és általános lesz, hogy már senkinek fel sem tűnik. Másokat meghallgatni és segíteni azt jelenti, hogy a saját bajainkon túl látva, máséba ugyanúgy beleéljük magunkat, energiát és időt szánunk annak megoldására. Ez nagyon szép addig, amíg nem a saját kárunkra dolgozunk. 

NEM! Ilyen egyszerű
Te magad is képtelen vagy kimondani a bűvös NEM szót? Nem is muszáj mindig, de néha tedd meg. Magad miatt. Mert ha nem így teszel, elveszíted önmagadat.
Még ha azok közé is tartozol, akik szinte semmit nem képesek visszautasítani, akkor is érezhetted már azt, hogy bármennyire is kedveled a barátnődet, nincs kedved meghallgatni a pasi ügyét, ráadásul mindig ugyanazt. Elfáradtál, nyűgös vagy, de még a szomszéd szeretne tőled valamiben kérdezni. A munkahelyen is állandóan tőled kér segítséget a kollégád. Betelt a pohár.
Amennyiben erre ráeszmélsz, fogj egy papírt és tollat, majd gyűjtsd össze, hogy az utóbbi időben kinek és miben segítettél. Írj listát elvégzendő teendőidről is. Vesd össze a két listát és időben saccold meg, hogy egy-egy értelmetlen segítségkérés – ami valójában inkább csak nyafogás, vagy bizonytalanság – mennyi időt vett el a teendőid megoldására szánt idődből. Meg fogsz lepődni.

Nem arra motiválunk senkit sem, hogy ezentúl negatív és antiszociális legyen az emberekkel, de arra igen, hogy szakítson magára mindenki időt azon túl, hogy másokat meghallgat, segít.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | flickr.com, workingmother.com, giphy.com/képek)