Jump to content

Mit teszel a lelked karbantartásáért?

2018. 05. 27. 17:00

Sokat foglalkozunk a kinézetünkkel, hogy megfeleljünk magunknak és másoknak is. A mindennapi feladatokba már beletartozhat a rendszeres testmozgás, amely nem sokat ér, ha azt nem támogatjuk megfelelően egészséges étrenddel. A lelkünkkel mi lesz?

A külcsín, a tökéletes test és a divatos ruha sem tartja egyben a törött, sérült lelket. Ha a lelkünk nincs rendben, akkor az a külsőnkre is kihat. Kezdetekben csak levertek, fáradékonyan, ingerlékenyek lehetünk, de ha nem rendeződik életünk, az később kihathat az egészségünkre. Éppen emiatt kezdünk a lelkünkre is jobban figyelni. A betegségek legtöbbje lelki eredetű. Tehát nem elég szép ruhába bújni, edzőterembe járni, hanem foglalkozni kell a lelkünkkel is.

Az csak az egyik fele, ha figyelünk a testi egészségünkre. Ha nem foglalkozunk, hogy mélyen bent mi akar felszínre törni, azt folyton elnyomjuk, semmisnek tekintjük, nem foglalkozunk vele, nemhogy megszűnne a probléma, hanem akár durva módon robban ki. Mondjuk egy súlyos megbetegedés formájában. Márpedig nem azért étkezünk egészségesen, és járunk edzeni, hogy így járjunk. A lelkünk rendbetételével legalább olyan intenzíven kellene foglalkoznunk, mint a testünkkel. Az egészségtudatos életmódba bele kellene tartoznia a lélek karbantartásának is.

Nem elég a testünket izzasztani és edzeni, hanem a lelkünket is kell. Ahogy mondják, sosem véletlenül találkozunk személyekkel. Mindenkinek szerepe van az életünkben. Tanítunk és tanulunk. Ám ugyanígy nevelnek a helyzetek is, amelyeket a sors produkál. Váratlan, hirtelen, jó, rossz, bármilyen történés bekövetkezhet, érdemes azt kicsit megvizsgálni. Miért történt? Szerepem volt abban, hogy ez bekövetkezett? Jól reagáltam? Hogyan lehetett volna másképp megoldani? Nagyon sok minden érhet akár egy nap leforgása alatt is, és nagyon fontos tényező, hogy a különböző helyzetekhez hogyan tudunk alkalmazkodni. Minél több minden ért már az életben, és azt minél rugalmasabban tudtuk kezelni, annál alkalmazkodóbbak leszünk az újabbnál újabb történésekre. Egy idő után a komoly helyzetekben is úgy tudunk cselekedni, hogy azt a lehető legjobban oldjuk meg. Ami azelőtt kétségbe ejtett, elkeserített, az később sem biztos, hogy boldogságot okoz, de már gyorsabban fogjuk megtalálni arra a megoldást.
Az élet nem lehet mindig felhőtlen, csodaszép és boldog. Vannak benne csavarok, kanyarok, nehézségek, amelyekre reagálunk érzelmekkel. Ez a helyes útja. Meg kell élni az érzelmeinket, legyen az jó vagy rossz. Az elnyomott érzések egyre csak rakódhatnak egymásra, és később olyan magasra emelkedhet a sztressz-szint, hogy betegségek üthetik fel a fejüket.
Figyelni kell testünk üzenetét, mert jelez. Azonban annyi minden történik körülöttünk, hogy elfelejtünk magunkra figyelni. Ha úgy érezzük, hogy pihenésre vágyunk, akkor adjuk meg azt. Érdemes elsajátítani néhány légzéstechnikát, de a relaxáció, a jóga is segít kiüríteni lelkünket. Biztosan támogatjuk testi és lelki egészségünket is, ha megfelelő időmennyiséget alszunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: houseofsolo.co.uk, wired.co.uk, exerciseright.com.au)