Jump to content

A vitaminokba vetett hit

2018. 05. 31. 17:00

Gyermekkorban a szülők foglalkoznak csemetéik egészségével. Egészségesen táplálják, mozgásra ösztönzik, ha kell, akkor orvos viszik, kezelésekre járnak. Így van ez a saját egészségünkkel. Mindenki az immunrendszer erősítését célozza meg.

A betegség elkerülése érdekében, és a betegségből való felgyógyuláshoz is immunrendszert erősítő készítményeket szedünk. A legjobb lenne, ha a természetből nyernénk a vitaminokat, vagyis az egészséges táplálkozással tudnánk bejuttatni a szervezetünkbe mindent, ami a megfelelő működéshez szükséges, azonban mindenhonnan azt halljuk, hogy ez nem megvalósítható. Ezért nyúlunk a mesterségesen előállított vitaminkészítményekhez, étrendkiegészítőkhöz.

A vitaminkészítményeknek megvan az az előnyük, hogy akár placeboként is alkalmazhatók. Gyermekek esetében előfordulhat a szorongástól jelentkező fejfájás. Egy kis odafigyelés, egy szem vitamintabletta és elillanhat a fejfájás. Ártani sem ártunk vele, hiszen vitamint vett be a gyermek, de a szorongás, és attól a fejfájás is megszűnhet. A placebohatás a felnőttek esetében ugyanolyan működőképes.
A vitaminkészítményeket, étrendkiegészítőket tekinthetjük akár placebonak is. A Torontói Egyetem kutatói egy közleményben számoltak be arról, hogy vizsgálataik alapján a leggyakrabban alkalmazott vitaminok – C-, D– és multivitamin – és étrendkiegészítők szedésével semmilyen haszna nincs a szervezetnek. Mi annak tudatában szedjük ezeket a termékeket, hogy ne betegedjünk meg, vagy egy betegség után megerősítsük szervezetünket, de a pozitív hatás egyáltalán nem bizonyított.

Ha nem hatnak a vitamin- és étrendkiegészítő készítmények, akkor kárt okoznak, ha szedjük azokat? Nos, a nagy szerencsénk az, hogy ha már nem használnak, de nem is ártanak. Természetesen nem arról az esetről van szó, amikor orvos állapítja meg a vitaminhiányt, és az ő javaslatára történik a vitaminpótlás, mert annak eredménye és értelme is van. Ha azonban minden orvosi javallat nélkül, csak úgy fogjuk magunkat és a szervezetünket fel szeretnénk tölteni vitaminnal, az nem lehetséges. A szervezet ugyanis csak annyi vitamint tárol, amennyire szüksége van. Ha mégis szedünk valamit, az a folsav legyen, és ahhoz is társuljon a B-vitamin, mert együttesen ténylegesen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát.

A vitaminkészítményekre akár úgy is tekinthetünk, mint olyan készítmények, amelyen nem hatnak, ha a szervezet vitaminkészlete normál szinten van, de nem is ártanak. Ám, ha a betegség elleni küzdelemben használjuk, és hiszünk benne, akár még gyógyír is lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: medicalnewstoday.com)