Jump to content

Megfojt a világa

2018. 06. 23. 19:00

Az online világ beszippantott már szinte mindenkit, de még vannak, akik felszínre tudnak törni bűvköréből. Elsőre lehet nem fog menni.

Az internet beszippantotta az emberiség javát, azonban tévedünk, ha azt hisszük, hogy nem tudunk e nélkül élni. A net nem oxigén, hogy nélküle meghalnánk, de kétségtelen, hogy nagyon intenzíven jelen van mindennapjainkban. Egyre több teendőnket tudjuk elvégezni a technika segítségével otthonról, így időt spórolunk meg, és nem idegeskedünk a sorban állás miatt. Nemcsak szórakozásra használjuk az internetet, hanem munkára, kötelezettségek letudására is. No, de ha már az internet az életünk része, akkor a közösségi életet is élhetjük azon keresztül is. Hódolhatunk a hobbinknak, szórakozhatunk úgy, hogy zenét hallgatunk, filmet nézünk interneten keresztül. Számos területen felhasználjuk az internet adta lehetőségeket, ami megkönnyíti az életünket.

Talán már csak kevés olyan ember van, akinek nincs okos készüléke, és ne hagyott volna maga mögött internetes lábnyomot. Sokunk kezében az okostelefon, és olykor arról le sem véve a tekintetünket megyünk más emberek társaságába. Ez olyannyira igaz, hogy becslések szerint egy átlagos internethasználó ember naponta akár száznál is többször nyitja meg a telefonját annak érdekében, hogy az interneten böngésszen, ellenőrizze üzeneteit, társalogjon. Némelyik telefonhasználat csak pillanatnyi időt vesz igénybe, megnézzük az időt és hogy írtak-e, máskor pedig unalmunkban, időtöltés gyanánt is a neten bogarászunk. Ha összeszámolnánk, hogy egy nap mennyi időt töltünk a telefon nyomkodásával, akár több órát is kaphatnánk. Persze, örülünk, hogy a közösségi oldalak lehetőséget nyújtanak régi barátok, családtagok felkutatására és a velük való kapcsolatfelvételre, csakhogy képesek vagyunk beleveszni ebbe a világba. Márpedig felemelhetnénk a kijelzőből a fejünket és szétnézhetnénk a saját környezetünkben. Ott vannak a családtagjaink, barátaink, akik elérhető távolságban vannak tőlünk, mégis inkább az olyanra fordítjuk az energiánkat, akik távol vannak és csak neten keresztül lehet velük kommunikálni.

Az internet és a digitális technika felhasználásával kitágul a világ, azonban nemcsak mi használjuk ezeket, hanem azok is minket. Figyelik, hogy mi az érdeklődési körünk, és később olyan tartalmakat igyekszik az orrunk alá tolni, amely lekötheti a figyelmünket, így még több időt tölthetünk a net társaságában. És míg ezt csináljuk, addig nem foglalkozunk a kapcsolatainkkal, elszigetelődünk, a valóság torzulhat számunkra.

Ahogy a szervezetünket is időnként méregteleníteni próbáljuk, úgy kell a digitális világot is száműzni életünkből. Nem azt jelenti, hogy soha többet nem netezhetsz a telefonodon, de próbálj meg több időt másra szánni. Amennyiben lehetőséged van, a munkából hazaérve már ne vigyél otthonra munkát, és foglalkozz inkább a családoddal, magaddal. Próbálj meg más altatót találni az internetezés helyett. Mondjuk, kezdj bele egy izgalmasnak ígérkező könyvbe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: tes.com, choice.npr.org, www.buzzfeed.com)