Jump to content

Az ego és a lélek harca

2018. 06. 26. 19:00

Az én, saját lényünk kifejezésére használjuk a lélek és az ego szót is, azonban az utóbbi kettőt egy kalap alá szoktuk venni, pedig az ego nem egyenlő a lelkünkkel. Mindegyik küzd bennünk, és felszínre is törnek alkalomadtán.

Amit mutatunk magunkból, az sokszor tanult, alkalmazkodó énünk, hiszen beleolvadunk a társadalomba, annak igényeihez mérten élünk. Bizonyos élethelyzetekben belső késztetéseink olyan erősek, hogy érezzük, valami komolyabb irányító működik bennünk. A megérzés az az ösztönös és sallangtól mentes bölcsesség, amelyet léleknek nevezünk. A lélek szavára tudod, hogy mi a helyes, ám a mai világban már annyira sokféle inger ér minket, hogy hajlamosak vagyunk nem odafigyelni lelkünk hangjára. Az ego is folyton zakatol bennünk, és ugyanúgy segíthet megoldani élethelyzeteket. Folyton motyog az agyunkban és mondja az okosságokat, ha kell, ha nem. Ezek az okosságok azonban nem feltétlenül jó felé terelnek. Sőt a lélekkel is felveszi a küzdelmet. Úgy képzeld ezt el, mint amikor a vállaidra kiül a jótevő kis angyalka, valamint a gonosz ördög. Az ego olykor ezt a kis ördögöt testesíti meg. Máskor az ego a lélekkel összefogva jó felé terel. Összhangban működnek egymással.
Az ego folyton dolgozik legbelül, mint ahogy a lélek hangja is folytonos, de amikor az egot el tudjuk magunkban csendesíteni, akkor halljuk meg igazán a lelkünk hangját. Mintha egy más személy szemszögéből látnánk a saját életünket. Ebből a nézetből pedig minden olyan más. Még a megoldatlan, kétségekkel teli problémák is kívülről tekintve egész más értelmet nyernek.
Az ego és a lélek sokszor egymásnak feszül, ez pedig feszültséget okoz bennünk. Szokták mondani, hogy a szívünkre hallgassunk, ne az eszünkre. Nos, pontosan erről van szó, hogy az ego sokszor felül akarja írni azt, amit a lelkünk sugall. A logika ugyan így kívánná, azonban belülről egészen mást érzünk, hogy máshogy kellene cselekednünk. Ilyenkor harcol egymással a lélek és az ego.

Amit a logika megkövetel, azt kell tennünk. Sokszor érezzük így, mert hatnak ránk külső ingerek, meg kell felelnünk embereknek, szabályoknak. Belül azonban az egészet megkérdőjelezhetjük, mert olyan hangok kezdenek el motoszkálni, amely egy pillanat alatt lerombolhatja addigi gondolatunkat. Attól fogva kétségeink támadnak azt illetően, hogy mire hallgassunk.
Amikor a logikát, az egot el tudjuk engedni, lecsendesítjük magunkban, akkor azonnal hallani tudjuk a lelkünk szavát. Lehet, hogy egészen eltér attól, amit korábban gondoltunk, de azt is érezhetjük, hogy ez a helyes, ez visz a megfelelő úton. Ehhez még csak álmodni sem kell, ha tudatosan odafigyelünk magunkra, a belső szavakra, akkor egy egészen más szintre kerülhet életünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: mindfulmonique.com, pravilajivot.blogspot.com, edwardmannix.com)