Jump to content

A nyár szabályai

2018. 06. 29. 19:00

Most éppen nem a kánikula időszakában vagyunk, de ez csak még jobb alkalom arra, hogy felkészüljünk arra, ha jön a hőség.

Már túl vagyunk néhány olyan napon, amikor a hőmérő igen magas értéket mutatott. A melegben sok mindent máshogy kell csinálnunk, mint máskor. Kánikula idején minél kevesebb ruhát tűrünk magunkon, így az legyen szellős, lenge, kényelmes viselet. Ne csak erre figyeljünk, hanem arra is, hogy ha a napon is tartózkodnunk kell, akkor az öltözékünk minél világosabb színű legyen. Nem árt a nap ellen védekezni kalappal, napszemüveggel sem.
Ha több időt töltünk árnyékon kívül, akkor a napvédelemről mindenképp gondoskodnunk kell magas faktorszámú naptejjel. A gyerekek esetében ez még fokozottabban igaz. Ne hagyd, hogy a leégés megkeserítse a nyári programokat. Eleve érdemes kerülni a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között.

Bárhová is kell menni autóval, örök szabály, hogy se gyerekeket, se állatokat nem hagyunk a kocsiba bezárva. Mindegy, hogy csak néhány percre hagyjuk magára a gyerkőcöket, vagy az állatokat és az ablakot leengedve hagytuk, vagy megy a légkondi, lényegében olyan, mintha forró katlanba zárnánk őket. A felelőtlenség ára akár tragédia is lehet.
A kánikula az utakon lévő sofőrökre is nagy hatással van. Ha autóval készültök hosszabb utazásra, nyaralásra, a nagy meleg leszívhatja az energiánkat, ezért sokkal inkább koncentrálnia kell a sofőrnek a vezetésre. A nagy meleg ingerlékennyé tehet, okozhat lassabb reakcióidőt, amely veszélyes minden úton közlekedőre. Főleg, ha az autó nincs légkondicionálóval felszerelve. Amennyiben van az autóban, úgy annak beállítására is figyelni kell. Arra kell törekedni, hogy a kocsiban lévő hőmérséklet ne térjen el túlzottan a kinti hőmérséklettől. Természetesen legyen kellemesebb, de a nagy eltérés szinte fejbe kólinthatja az embert, ha kiszáll az autóból. Egészségügyi problémákat is okozhat.

A nyári meleg napokat sokan szeretik vízparton, víz közelében tölteni. A gyerekeket egy pillanatra sem szabad magukra hagyni. Az úszni nem tudó gyerekek karjain legyenek karúszók, használjanak úszógumit, de még így sem szabad egyedül hagyni, és ez még az úszó gyerkőcre is vonatkozik.
A kikapcsolódáshoz az alkoholos italok fogyasztása is hozzátartozhat, csakhogy ezzel csínján kell bánni. A kánikulában még a kevéske szeszesital fogyasztása is egészen máshogy hat, és egyáltalán nem előnyös módon.
Alapvető szükségletünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, de a nagy hőségben ez még inkább érvényben van. Bárhová megyünk, mindig legyen nálunk egy palacknyi víz. Ha nem vagyunk szomjasak, akkor is inni kell. A napi 2-2,5 liter víz legyen az átlagos mennyiség. A legjobb, ha csak vizet iszunk, de változatossá lehet tenni teával és limonádéval is a folyadékfogyasztást.
Vegyétek elő a ventillátort odahaza is, vagy kapcsoljátok be a légkondit, ha van. Egy langyos tus is segíthet lehűteni a testet, de biztosítsatok szervezetetek számára fokozatosságot.

Ha már ennyi szó esett a saját testi épségünk megvédéséről, akkor ne feledkezzünk el a velünk vagy közelünkben élő állatokról sem. Gondoskodjatok a friss ivóvízről, egy helyről, ahová a nap elől el tudnak húzódni. A sétákat kora reggelre, késő estére időzítsétek. Jó nyarat kívánunk mindenkinek!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: kubipet.com, listingdock.com, biter.us)