Jump to content

Gyermektelenül is lehet teljes az élet

2018. 07. 12. 17:00

A családalapítás kinek könnyebben, kinek nehezebben megy. A családalapítás már a pártalálással megkezdődik, és van, akinek már ez is döcögősebben indul. Nem csak ez állhat a gyermektelenség mögött.

Hány pár küzd azért és bízzák magukat szakemberek kezére, hogy végre pozitív terhességi tesztnek örülhessenek. Sokan és sok pénzt, energiát, időt, türelmet fektetnek abba, hogy igazi családdá válhassanak, de azt is el kell fogadni, ha valaki nem abban látja a jövőt, hogy gyermeke szülessen. Míg sokan a végtelenségig küzdenek azért, hogy valamilyen úton gyermekük lehessen, addig másoknak eszük ágában sincs ilyenben gondolkodni. Vannak ugyanis olyan párok, akik tudatosan vállalják a gyermektelenséget. Tehát nem arról van szó, hogy a gyermekáldás nem adatik meg, hanem ők azok, akik nem is gondolkodnak a gyermekvállalásban.

Annyira tudatos ez néhányak életében, hogy már Nemzetközi Gyermekmentes Nap is létezik és idehaza is megrendezik fővárosunkban immáron harmadik alkalommal.

Mindig is voltak olyanok, akik számára az élet nem úgy alakult, hogy gyermeket tudtak volna vállalni, de az sem példanélküli, hogy valaki szándékosan ne akarjon gyermeket. Ez utóbbi csoportot a tudatos gyermektelenek alkotják, akik természetesen ugyanolyan emberek, mint mások, csak épp gyermek nélkül tervezik az életüket. Nem szörnyetegek, még lehet, hogy a gyerekekkel is nagyon jól tudnak bánni, de mindenkinek saját joga van eldöntenie, hogy szeretne-e gyermeket, vagy sem. Akik a tudatos gyermektelenséget választják, ugyanúgy el kell fogadnunk, mint azokat, akik nagy családot alapítanak.

A tudatos gyermektelenség egy döntés, de nem rosszabb és nem is jobb, mint bármelyik más. Mégis sokan elítélik azokat, akik nem akarnak gyermeket nevelni. A gyerekeiket nevelő családok számos állami támogatásban részesülnek, több ünnep a család köré fonódik, míg a gyermektelen párokat elítélik. Sokak szemében azok, akik nem vállalnak gyermeket önzők, nem vesznek részt az ország népességgyarapításában, és csakis saját magukkal foglalkoznak.

Aki nem vállal saját gyermeket, nem biztosan önzőségből döntött úgy. Egyfajta kisebbséghez tartozók ezek a személyek, amelye sok esetben önként vállalt, ám más is állhat annak hátterében. A gyermektelenséget okozhatja egészségügyi probléma, meddőség, de nyomós érv lehet, hogy valaki nem találta meg a párját. A gyermekvállalás nagy felelősség, és ezt sokan meg is érzik magukon. Hiába találja meg a párját, könnyen lehet, hogy a másik fél mereven elzárkózik a családalapítástól. Ez lehet azért, mert egyáltalán nem szeretne gyermeket, vagy már az előző kapcsolatából született gyermekei mellé nem szeretne többet. És persze az anyagiak is közbeszólhatnak. Nemcsak a szegénység, hanem éppen az anyagi jólét miatt is hozhat olyan döntést az ember, hogy nem vállal gyermeket, ha nem tud és nem is akar lemondani egy bizonyos életszínvonalról. Van, aki annyira fél attól, hogy megváltozik várandósság alatt és szülés utána teste, hogy semmi vágyat nem érez az anyaságra.

El kell azt fogadnunk, hogy nem vágyik mindenki gyermekre, az anyaságra. Márpedig ha így érez, sokkal korrektebb magával és mindenki mással szemben is, hogy nem vállal gyermeket. Ezt mindenki maga érzi, és a gyermektelenek élete lehet éppen olyan teljes, mint akik gyermeket vállalnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: newsweek.com, girlsaskguys.com, jewishaction.com)