Jump to content

Egy világ olvadozik azért, ami a szánkban olvad

2018. 07. 24. 17:00

Ha csak egy dolgot mondhatnál, ami minden bánatodra gyógyírt jelent, ami bárhol és bármikor veled van, amit nagyon szeretsz, akkor mit említenél meg? A legtöbben talán azonnal a csokoládéra asszociálnánk. Te is?

Az ember már régóta ismeri, hogy milyen erőt, vigaszt nyújthat a kakaóbabból készült finomság. Az emberiség hamar rájött arra, hogy milyen jót ad a természet a kakaófa termése formájában. Mivel a növény eredetileg Dél-Amerikában termett csak, így először a maják és az aztékok részesültek belőle, közülük is a papok használták fel az eufórikus állapot eléréséhez. A kakaóbab trópusi fa gyümölcse, de amikor Kolumbusz Kristóf Guanaja szigeténél földet ért, az őslakosok egy csésze kakaóval várták. Habár akkoriban még csak ledarálták és megpörkölték a kakaóbabot, valamint minden édesítés nélkül vízzel keverték fel, egyáltalán nem hasonlított a mai csokoládéhoz, mégis megkezdte hódítását. Kolumbusznak köszönhetően egyre több helyen megismerték a kakaóbab ízét, lehetőségeit. Aztán megtörtént az áttörés, a kakaóbabhoz kevert cukor és tej olyan finomságot adott a világnak, amelyet mindenki imád. Mennyivel kevesebb lenne a világ, ha nem terjed el a kávébab, hiszen a csokoládé az emberiség legjobb találmánya, a legfinomabb és legnépszerűbb édessége. Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné. „Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik.” Mondta ezt John G. Tullius, amerikai karikaturista, író. Valahogy így vagyunk ezzel tényleg, hiszen az egész világ odáig van érte.  

A kakaóbabban legalább annyi serkentő van, mint a kávéban. A kakaópor ráadásul jó hatással van az agy vérkeringésére, segíti a magnéziumadagolást, amelynek a feszültségek leküzdésében jelentős szerepe van. A kakaópor kiváló regeneráló, koffeint és teobromint tartalmaz, amelyek serkentően hatnak az emberi szervezetre. Ám ami egészséges kis mértékben, az nagyobb mennyiségben káros lehet. Habár mindenben érdemes a mértékletességet tartani, ez éppúgy igaz a csokoládé majszolására is. Igaz, hogy nagyon sok csokit kéne bemajszolnunk ahhoz, hogy a mérgezés tüneteit mutassuk, az alakunk megóvása érdekében azonban szükséges a mérték betartása. Az is jusson eszünkbe, hogy ami számunkra imádott – jelen esetben a csoki –, az a velünk élő kedvencek számára már kicsi mértékben is méreg.

Annyit azért nem eszünk meg, hogy mérgezzük magunkat, de kétségkívül a csoki gyógyír lelki bántalmakra, unalom helyett is jó, ajándékként is megállja a helyét. Sőt a csoki többször annyi endorfint termel a szervezetünkben, mint egy heves és érzelmekkel teli csókolózás szerelmünkkel. Kinek a csók, kinek a csoki (mindenki maga dönti el).

A csokoládéban legalább ötszáz ízanyag gondoskodik arról, hogy mámorba ejtsen minket. Volt idő, amikor luxusnak számított a kávé és a csokoládé is, és még az is lehet, hogy újból azzá válhat, ami jelenleg könnyen elérhető élvezeti cikk. Az éghajlatváltozás miatt a kakaófa állománya is bajban van, mint ahogy a kávéültetvények is. "Mentsd meg a földet! Ez az egyetlen hely, ahol csokit lehet kapni."

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: bapulachocolate.com, food.ndtv.com, buzzfeed.com)